Grup Yorum’un süreçle ilgili bilgi veren avukatı Selçuk Kozağaçlı, Almanya İçişleri Bakanlığı’nın yasağı uygularken dayandığı belgeleri hukuk uzmanları ve bilim insanlarından oluşacak bir karma heyete sunmaya hazırlandıklarını söylüyor: “Şimdi Alman hükümetinin bu keyfi ve agresif tutumuna karşı bir adım daha ilerleyeceğiz. Bu yasağı uygulamaya koyarken dayandıkları belgeleri; Alman iç hukuku ve Avrupa iç hukukunda uzman, Türk ve Almanlardan oluşacak, içinde bilim insanları, öğretim üyeleri, hukukçular ve avukatların bulunacağı bir heyete, üzerinde çalışmaları için sunacağız. Bu karma heyet, Grup Yorum’un Türkiye’de kazanılmış davalarını, Grup Yorum’un tarihini ve mukayeseli olarak Avrupa, Türk ve Alman hukuklarını inceleyip bize bir rapor sunacak.”

Av. Kozağaçlı’ya göre söz konusu yasak Alman iç hukukuna da aykırı: “Mart 2016’da DHKP-C ile Grup Yorum’u doğrudan ilişkilendirerek, grubun konserlerini propoganda ve Alman iç güvenlik tehlikesine dayandıran iç yazışmalar yapıldı. Alman iç hukuku açısından Grup Yorum aleyhine verilmiş herhangi bir mahkeme kararı bulunmuyor, dolayısıyla bu uygulama Alman iç hukukuna ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı.”

Grubun solisti Selma Altın ise, Almanya’ya giriş yasaklarının, Almanya’da uzun zamandır her sene verdikleri “Avrupa’da Irkçılığa Karşı Tek Ses Tek Yürek” konserleri ve Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye hükümetiyle kurduğu yakın ilişki dolayısıyla uygulamaya konduğunu söylüyor ve kararın “tamamen siyasi” olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr