Almanya Başbakanı Angela Merkel’in meclisin “Ermeni Soykırımı” kararının bağlayıcılığı olmadığını söylemesi ve G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile başbaşa görüşmesinin ardından, Alman milletvekillerine İncirlik izni çıktığı duyuruldu. Önce Alman haber ajansı dpa ve haber sitesi Spiegel Online, İncirlik Üssü’ndeki 250 Alman askerinin Alman vekiller tarafından ziyaret edilmesine Türk Dışişleri’nin nihayet yeşil ışık yaktığını bildirdi. Ardından Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara’nın kararından memnuniyet açıkladı. Steinmeier, “Meclise hesap vermekle yükümlü bir ordunun vekiller tarafından ziyaret edilmesi gerekir. Türk hükümetinin kararıyla ilişkilerimizde biraz daha ilerleme kaydettik” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, Ankara’nın Alman vekillerin İncirlik’e giriş izni verdiğini doğruladı. Çavuşoğlu, Berlin’in ziyaret için gerekli koşulları yerine getirdiğini belirtti.

58 MİLYON AVROLUK YATIRIM

Haftabaşında Alman Savunma Bakanlığı, Almanya’nın İncirlik üssüne pist ve karargah inşası için 58 milyon Avo’luk yatırım yapacağını duyurmuştu. Önceki gün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Die Welt gazetesine verdiği demeçke “Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin veririz” çıkışı gelmişti.

ZİYARET 4-6 EKİM'DE

IŞİD’e karşı savaş kapsamında Irak ve Suriye üzerinde uçan 6 Tornado keşif uçağı ve bir tanker uçağı ve 250 Alman askeri bulunuyor. Komisyon üyeleri, meclisten aldıkları yetkiyle üste 4-6 Ekim’de incelemelerde bulunmak istiyor. Alman meclisinin 2 Haziran’da aldığı “Ermeni Soykırımı” kararına sert tepki gösteren Ankara bu gerekçeyle Almanya’dan İncirlik ziyaretlerine izin vermiyordu. Erdoğan’ın karara mesafe konulmasını istemesi üzerine Alman hükümeti üste üç kez “mesafe konulması sözkonusu olamaz, ama hukuki bağlayıcılığı yok” açıklaması yapmıştı.

MERKEL'E BASKI ARTIYOR

Almanya Başbakanı Angele Merkel, kendi seçim bölgesinde partisi CDU’nun sığınmacı karşıtı AfD’ye yenilmesinin ardından, görevi bırakmasına yönelik kardeş parti CSU’nun yoğun baskısı altında. Merkel’in parlamentodaki konuşmasında koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) aşırı sağcı AfD’ye karşı birlik olmaları çağrısı yapması, kardeş kavgasına derman olmadı. Sığınmacıların Almanya’ya giriş kapısı olan Bavyera’yı yöneten CSU’nun lideri Horst Seehofer, daha sert bir sığınmacı politikası gütmez ve ülkeye alınacakların sayısına üst sınır getirmezse Merkel’i koltuğundan edeceğinden işaretlerini veriyor. CSU’nun hazırladığı, iki günlük parti yönetim kurulu toplantısında karara bağlanıp Merkel’e sunulacak tasarıda kamuya açık alanda burkanın yasaklanması, entegrasyonu engellediği gerekçesiyle çifte vatandaşlığın kaldırılması ve mülteci alımına üst sınır getirilmesi talep ediliyor.

‘TÜRKİYE'YE HAYIR DE’

Yıllık mülteci sayısını 200 binle sınırlandıran yasa çıkarılmasını isteyen tasarıda “Hıristiyan Batı kültür çevresinden geleceklere öncelik tanınması” savunuluyor. “Almanya, Almanya kalmalı” ve “Ülkemizin sığınmacı akınıyla değişmesini istemiyoruz” ifadelerinin yer aldığı tasarıda Türkiye’ye vize muafiyeti ve AB üyeliği reddedilirken Türkiye’nin sığınmacı geri kabul mutabakatına bağlı kalması isteniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr