Alman dış istihbarat teşkilatı BND’den cemaatle mücadeleye katılmasını, hatta Gülencilerin iadesi için Alman yetkililer üzerinde etki kurmasını isteyen MİT tüm şimşekleri üzerine çekti. Alman istihbarat teşkilatlarından sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr), MİT’in Almanya’daki faaliyetlerinin açıklığa kavuşturulmasını talep etti. Bu vesileyle Almanya’da en az 6 bin MİT muhbiri bulunduğu öğrenildi.

Welt am Sonntag gazetesine konuşan PKGr üyesi Hans-Christian Ströbele, MİT’in Almanya’daki “inanılmaz gizli faaliyetlerini” tatilden döner dönmez komite gündemine taşıyacağını belirtti. Yeşiller’den Ströbele, iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, BND ve polisin Türkiye ile işbirliğini denetlemesi gerektiğini, aksi takdirde bu “cezai yaptırımı bulunan eylemlere ortak olacaklarını” söyledi.

Stasi’den kalabalık

PKGr Başkanı Clemens Binninger de konunun hızla ele alınacağını açıkladı. CDU’lu Binninger, “Türkiye’deki son olaylar yalnızca güvenlik durumunu değil, istihbarat kurumları arasındaki işbirliğini de etkileyebilir” dedi.

Welt’in haberinin asıl çarpıcı yanıysa, MİT’in Almanya’daki faaliyetlerinin bilinenden çok daha geniş boyutları olduğunu ortaya çıkarması. İsmi açıklanmayan güvenlikten sorumlu bir siyasiye göre, MİT’in ülke genelinde 6 bin muhbirden oluşan bir ağı bulunuyor. Yani Türkiye kökenli her 500 kişiye bir muhbir düşüyor. Örnekler arasında Zaman Almanya’ya baskın, çalışanlarına muhbirlik teklifi, reklamverenlerine tehditler de var.

Batı Avrupa’daki 800 kadar MİT ajanından çoğunun Almanya’da görevlendirildiğini, bunların sahte kimliklerle Türk şirketleri, bankalar, seyahat acenteleri ve THY bürolarında çalıştığını aktaran istihbarat uzmanı Erich Schmidt-Eenboom, muhbir ağıyla ilgili “Burada konu artık istihbarat toplanması değil, istihbarat baskısı. Eski Doğu Alman istihbarat servisi Stasi bile Batı Almanya’da bu kadar geniş bir ajan ordusu kurmamıştı” dedi. Bild gazetesi haberi “Erdoğan’ın Stasi’si Almanya’daki Türkleri tehdit ediyor” başlığıyla duyurdu.

Halk 10 gün yetecek gıda stoklayacak

Almanya sığınmacı selini takip eden İslamcı terör saldırıları üzerine Soğuk Savaş’tan kalma sivil savunma taktiklerine dönmeyi planlıyor. Frankfurter Allgemeine gazetesine göre hükümet, olası bir terör saldırısı ya da doğal afete karşı her vatandaşın 10 gün yetecek su ve gıda stoklamasını isteyecek. İçişleri Bakanlığı’nın çarşamba hükümetin onayına sunacağı planda, acil durumlarda devlet harekete geçene dek vatandaşların kendilerini korumaları ve idame ettirmeleri esas alınıyor.

Günlük 2 litre su

69 sayfalık belgede halkın stoklaması gereken su miktarı “5 gün yetecek şekilde kişi başı günlük 2 litre ve sağlığa zarar vermeyecek kalitede su” olarak belirleniyor. Evlere ecza dolabı kurulması, battaniye, mum, pil ve nakit para bulundurulması gibi tedbirler de var. Sivil savunma planı onaylanırsa, Soğuk Savaş’ın bittiği 1989’dan beri ilk kez böylesi bir yaklaşım yürürlüğe girecek. Alman hükümetinin geçen yıl da Rusya ile Ukrayna krizinin ardından her mahalleye sığınaklar kurmayı ve 1992’de devre dışı bırakılan siren sistemlerini yeniden çalıştırmayı planladığı öğrenilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr