Türkiye ve Almanya arasındaki son İncirlik krizinde taraflar mutabakata varamadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “bu aşamada İncirlik ziyareti olmaz” deyince, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Alman ordusunun orada kalamayacağını belirtti ve “birliklerimizi çekmek zorundayız” dedi.

Almanya’nın İncirlik’ten Tornado keşif uçaklarını çekme kararını vereceğini açıklamasının ardından Ankara’ya gelen Gabriel’in, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesi Dışişleri programının uzaması ve Yıldırım’ın programının da yoğun olması nedeniyle iptal edildi. İki bakan resmi görüşmelerin ardından aynı araçla Saray’a, Erdoğan ile görüşmeye gitti. Dışişleri’ndeki görüşmenin ardından kameralar karşısında iki bakan önce yumuşak ardından da sert mesajlar verdi. Alman Bakan, Erdoğan’ın Merkel’e önerdiği “Alman vekiller önce Konya’ya gelsin” önerisine teşekkür etti ve ziyaretin gerçekleşeceğini belirtti. Ancak aynı görüşmede, “İncirlik’i ziyaret edecek olan milletvekillerinin listesini verin, terörle ilintili değilse değerlendiririz” teklifini kibarca reddetti. Gabriel ardından da “Ben size Almanya’nın hukuk devletinden ne anladığını anlatayım” diyerek, İncirlik, PKK ve Gülen konusunda Ankara’nın taleplerine yanıt verdi:

İncirlik’te ordumuz kalamaz: Alman ordusu, parlamento ordusudur; görev alması gerektiğinde hükümet karar vermez. Ordu Almanya dışında görev aldığı takdirde Parlamento’nun, askerleri ziyaret edebilme hakkı vardır. Bu mümkün olmazsa, o zaman Alman Anayasasına göre ordumuz orada kalamaz.

PKK’lileri iade edemeyiz: Almanya bir hukuk devletidir; o nedenle Almanya’da bir yargılama söz konusu olduğunda burada kanıtların ortaya konması gerekir. Mesela PKK ile ilgili 4500 kişi ile ilgili bir soruşturma var. Eğer geri döndüklerinde kendi ülkelerinde alacakları ceza Almanya’dan daha yüksek ise o zaman hükümlü olarak cezalarını Almanya’da çekmeleri gerekiyor.

Gülenciler için delilleri siz verin: Delillerin Türkiye’den gelmesi gerekiyor; biz bunları takip edeceğiz ama bağımsız bir mahkeme karar verecektir. Eğer Gülen örgütüne dahil olan bir kimse bu darbe girişimine katılmıştır deniyorsa, o zaman tabii ki yine mahkeme önünde delillere ihtiyacımız var.

Yücel için iade talebi

Bakan Gabriel, Deniz Yücel’in iade talebiyle birlikte Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına yönelik iade talebini de görüşmede tekrarladı. Gabriel, Yücel için Çavuşoğlu’na birtakım önerilerde bulunduğunu ve mevkidaşının bu önerileri ilgili makamlara ileteceğini söylediğini belirtti.

 

Hükümetten ilk 'İncirlik' açıklaması

Alman Savunma Bakanı'ndan İncirlik açıklaması

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara ziyaretinde istenilen sonucun alınamaması üzerine açıklama yapan Von der Leyen, “Bundan sonra nasıl hareket edileceğini çarşamba günü bakanlar kurulu toplantısında konuşup değerlendireceğiz” dedi.

Çarşamba günü İncirlik kararının alınacağını kaydeden Alman Savunma Bakanı, “Askerlerin başka bir yere kaydırılmasına hazırız” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr