AKP'li isimlerin referandum öncesinde yapmak istediği panellerin engellenmesi ve karşılıklı açıklamalarda derinleşen diplomatik kriz Türkiye'nin birinci gündem maddesi konumunda. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sağ kolu olarak bilinen Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier, Almanya'nın yabancı hükümet üyelerine seyahat yasağı getirmek için elinde yasal imkanlar olduğunu söyledi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Funke Medya Grubu'ya bağlı gazetelere konuşan Altmaier, "Almanya'nın şimdiye kadar devletlerarası hukuktan doğan imkanlarını tüketmemesi gelecek için açık çek değildir" ifadelerini kullandı. Altmaier, "Seyahat yasağı son seçenek olabilir. Bu hakkı saklı tutuyoruz" şeklinde sözlerini sürdürdü.

ALMANYA'DAN İLK YASAK KARARI

Almanya'da Türk siyasilere yönelik eyaletler düzeyinde ilk adım ise Saar eyaletinden geldi. Saar eyalet Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, yabancı politikacıların eyalette seçim kampanyaları düzenlemesinin yasaklanması için tüm yasal imkanları kullanacaklarını açıkladı.

ERDOĞAN MİTİNG İÇİN SİNYAL VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Almanya'ya gidip gitmeyeceğine yönelik bir soruya, "Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel en son 'Cumhurbaşkanı buraya gelmek istiyorsa Hannover yakınında 16 bin kişilik salon var' demiş. Şu an Almanya bu işin önünü açtı. Hollanda daha katı davranıyor. Seçimden sonra falan diyorlar. Seviyeyi ne hale getirdiklerini sizler de görüyorsunuz" yanıtını vermişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr