Alman kamu kanalı ZDF’de sabah programına konuk olan Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, MİT’in liste vermesini “Belki bizi bir şekilde kışkırtmayı, Türk-Alman ilişkilerini zora sokmayı amaçlamış olabilir” diye değerlendirdi. De Maiziere, Türk yetkililerin “naif” olarak liste verdiğine inanmadığını söyledi.

Almanya’da casusluğa tahammül etmeyiz

Almanya’nın kendi toprakları üzerinde “casusluk yapılmasına tahammül etmeyeceğini” kaydeden Thomas de Maiziere, Federal Savcılık tarafından soruşturma başlatılmış olmasını “olumlu” karşıladığını da belirtti. Türkiye’nin Almanya’da casusluk yaptığına dair emareler olduğunu, ancak henüz kanıtlanmış bir durumun bulunmadığını kaydeden de Maiziere, bunun kanıtlanması durumunda yapanların cezalandırılacağına işaret etti. De Maiziere,” Resmi olarak istihbarat çalışması yapılabilir… Ancak, kayıtlı olmayan kişilerle bizim arkamızdan casusluk yapılması kabul edilemez” diye konuştu.

Alman basınına yansıyan haberlerde, MİT’in Almanya’da istihbarat çalışması yürüttüğü ve aralarında Sosyal Demokrat Parti SPD’nin eski Başkanı Franz Münterfering’in eşi Federal Milletvekili Michelle Müntefering ve Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Emine Demirbüken Wegner’in de bulunduğu 300 kişilik bir listeyi BND’ye ilettiği bilgisi yer almıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr