AKP, anayasa değişikliği önerisini bu ay sonuna kadar Meclis’ten geçirmeyi planlarken, olası referandum için hazırlıklara şimdiden başladı. 2 gün önce çıkarılan 680 sayılı KHK ile adres kaydı olmadığı için oy kullanamayacak yurtdışındaki 1 milyon seçmenin referandumda oy kullanabilmesi için düzenleme getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, seçmen olmayanların oy kullanması ya da mükerrer oy kullanımının önünün açıldığını belirterek, yurtdışında sandık güvenliğinin kontrolsüz hale geleceği uyarısında bulundu.

AKP’nin, OHAL kapsamında çıkardığı 680 sayılı KHK’den “referanduma hazırlık düzenlemesi” çıktı. AKP, 2012 yılında Nüfus Hizmetleri YAsası’nın 49. maddesinin “Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları yaşadıkları ülkenin ve şehrin adı itibarıyla tutulur” hükmünü içeren 3. fıkrasını kaldırmış, bu değişiklik doğrultusunda “31 Aralık 2016 son tarih olmak üzere milletvekili genel seçimi, cumhurbaşkanlığı seçimi ve halkoylamalarında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’nın 35. maddesindeki hükümlerle sınırlı kalınmaksızın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası esas alınarak veya mevcut bilgilerle Yurt Dışı Seçmen Kütüğü oluşturulabilir” düzenlemesini yapmıştı. İstisna tutulan 298 sayılı yasanın sözkonusu 35. maddesi ise “Yurt dışı seçmen kütüğü, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak YSK tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde oluşturulur. Yurt dışı seçmen listeleri, yurt dışında sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklerin görev çevreleri gözetilerek ve yurt dışı seçmen kütüğü esas alınarak YSK’ca oluşturulur ve elektronik ortamda ilan edilir” hükmünü öngörüyor.

680 sayılı KHK’nin 80. maddesiyle, 2012 yılında kaldırılan Nüfus Hizmetleri Yasası’nın 49. maddesinin 3. fıkrası “Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları, yaşadıkları ülkede kullanılan adres verilerine veya o ülke ve bağlı olduğu temsilcilik bilgisine göre tutulur” biçiminde yeniden düzenlendi.

‘1 milyon seçmen’ hesabı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, KHK ile getirilen düzenlemeyle yurt dışında adres kaydı yapmayan 1 milyon seçmenin oy kullanmasının önünün açıldığını belirterek, “Daha önce yapılan düzenlemenin süresi bu ay sona ermişti. Adres kaydı yaptırmayan yurt dışındaki 1 milyon vatandaş havuza düşecekti. Şimdi adres bildirimi yapmadan oy kullanma getiriliyor. Bu kontrolsüz bir hale getirir, mükerrer oy kullanmanın önü açılır. Sandık güvenliği ortadan kalkar. Seçim yasalarında yapılan değişiklikler 1 yıl içinde gerçekleştirilen seçimlerde uygulanamaz. Ancak hukuk dolanılarak bu yapılmaya çalışılıyor” dedi.

 

Tek adam demokrasisi mi?

CHP, PM toplantısında 'Direniş' kararı... 'Mücadelemizi göreceksiniz'

Kılıçdaroğlu açık açık uyardı: Eğer bu anayasa geçerse...

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr