Anayasa görüşmeleri sırasında AKP’li Anayasa Komisyonu üyesi İsmail Aydın’ın “anayasanın ilk 4  maddesinin değişebileceği” yönünde yaptığı açıklama, AKP-MHP arasında büyük bir kriz yarattı. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Başbakan Binali Yıldırım’dan açıklama istedi. Yıldırım’ın “İlk 4 madde olmazsa olmazımızdır. Değiştirilmesini teklif etmedik, edenle de işimiz olmaz” açıklaması krizi  çözdü.

Anayasa önerisinin 12. maddesindeki görüşmeler sırasında AKP’li İsmail Aydın’ın, “Toplumun  ihtiyaçlarına göre kendilerini yenileyebilmelidirler. Tali kurucu Meclis, asli kurucu Meclis ayrımını da   kabul etmek mümkün değildir. Ben de 1982 Anayasası’nın ilk 4 maddesinin mutlaka anayasamızda  olmasının taraftarıyım ancak bir hukukçu olarak anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek  mümkün değildir. Gerekli nisapla Anayasa’nın tüm maddeleri değiştirilebilir, hatta Meclis yeni bir  anayasa yapabilir; aksini düşünmek aziz milletimizin vekâletini küçümsemek anlamına gelir” sözleri  AKP ile MHP arasında kriz yarattı.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bu çok tehlikeli ve yanlış bir ifadedir, bunun hukukçuluğu filan  da yoktur. Anayasa’nın 4’üncü maddesi MHP’nin çok hassas olduğu bir maddedir. Anayasa’nın ilk 3   maddesinin hiçbir şekilde tartışılmasına rızamız yoktur, 4’üncü maddesi de bu tartışmanın dahi   yapılamayacağını ve bunun, bu değişikliğin teklif dahi edilemeyeceğine ilişkin bir hükümdür ve  önemlidir. Partinizin böyle bir görüşü varsa bunu da bizim bilmemizde fayda var” diyerek AKP’li grup    başkanvekillerinden açıklama istedi.

Art arda açıklamalar

Arka arkaya açıklama Bunun üzerine AKP grup başkanvekilleri arka arkaya açıklama yaparak ilk 4  maddenin değiştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Ancak CHP ve MHP sıralarından tepkiler devam etti.

Tekrar söz alan Usta, “Ben AKP Grubu’ndan şunu beklerim: Burada bazı isimler geçtiğinde 300 kişi  ayağa kalkarken devletin birliği ve bütünlüğü maddesiyle ilgili kendi grubundan birisi bir şey söylediği zaman AKP Grubu’nun ayağa kalkması lazım ‘Olmaz böyle bir şey, reddediyoruz’ demesi lazım”  diyerek Başbakan Yıldırım’dan açıklama beklediklerini vurguladı. Bu kez yeniden kürsüye gelen AKP’li Aydın’ın sözlerini tekrarlaması üzerine MHP sıralarından yuh sesleri yükseldi.

TBMM Başkanvekili Aydın, oturuma ara verdi. Ara sırasında AKP yöneticilerinin İsmail Aydın’a çok sert tepki gösterdikleri ve uyardıkları öğrenildi.

Başbakan Yıldırım’dan açıklama

MHP’nin istediği açıklama 12. maddenin oylaması sırasında TBMM’ye gelen Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, anayasanın 1. maddesinin devletin şeklinin cumhuriyet olduğu, ikinci  maddesinin cumhuriyetin niteliklerini, 3. maddenin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü,  bayrağının ay yıldızlı bayrak, marşının İstiklal Marşı, dilinin Türkçe, başkentinin Ankara olduğunu  hüküm altına aldığını söyledi. 4. maddenin ise bu 3 maddenin değiştirilemeyeceği, değiştirilmesinin  teklif dahi edilemeyeceğini düzenlediğini kaydeden Yıldırım, “Bunlar devletin temelleridir, devletin  olmazsa olmazıdır” dedi.

AKP’nin 10 yıldır tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan vurgusu yaptığını anlatan Yıldırım,    “Onun için böyle ucuz polemiklerden herkes uzak dursun” diye konuştu. Konuyla ilgili olarak MHP  lideri Bahçeli ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine Yıldırım, “Görüşmedim, bu konuda  görüşülecek bir şey yok” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr