Anayasa değişikliğiyle yapısı değiştirilen Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 7 üyesi, yarın TBMM Genel Kurulu’nda seçilecek. AKP, Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nda 21 adayı belirlemek için iki turda 14 oylama yapılmasına karşın genel kurulda 2 gün süreceği gerekçesiyle ‘birleşik pusula’ yöntemiyle 2 oylama yapmayı planlıyor.

Meclis’in HSK’ye seçeceği 7 üye için süreç bu hafta tamamlanacak. TBMM Genel Kurulu’nda, yarın Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nun her bir üyelik için üç katı olarak belirlediği 21 aday arasından seçim yapılacak. Referandumda kabul edilen anayasa değişikliğine göre, TBMM’nin belirleyeceği 7 üyelik için önce Karma Komisyon’da adayların belirlenmesi gerekiyor. Komisyon, her bir üyelik için üç adayı, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla belirliyor. Birinci oylamada üçte iki çoğunlukla seçimin sonuçlandırılamaması durumunda ikinci ve üçüncü oylamalar yapılıyor. Bu oylamalarda üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun oyunu alan aday seçilmiş sayılıyor. Oylamalarda beşte üç çoğunluğun sağlanamaması halinde en çok oyu almış olan isimler arasından kura ile üye belirleme işlemi tamamlanıyor.

Karma Komisyon’da, 83 aday arasından 21 adayın belirlenmesi için her bir üyelik için ayrı ayrı gizli oylama yapıldı. AKP ve MHP ortaklığının sergilendiği komisyonda, ilk turda üçte iki çoğunluğa ulaşılamayınca ikinci turda beşte üç çoğunluk arandı. İki partinin komisyondaki milletvekili sayısının beşte üçe ulaşmasıyla adaylar belirlendi. Her bir turda 7 olmak üzere iki turda her bir üyelik için 14 gizli oylama yapıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda, yarın yapılacak oylamada da yine ilk turda üçte iki çoğunluk (367) aranacak. Üçte iki çoğunluğa ulaşılamaması durumunda ikinci turda beşte üç (330) çoğunluk gerekecek. AKP ve MHP’nin milletvekili sayısı ikinci turda üyelerin belirlenmesi için yetiyor. Genel Kurul’daki seçim de gizli oylamayla yapılacak. Ancak AKP yönetimi, Karma Komisyon’daki yöntemin tersine Genel Kurul’da 14 gizli oylama yapılması durumunda seçimin en az 2 günde tamamlanacağını hesaplayarak tek tek oylama yerine ‘birleşik oy pusulası’ yöntemiyle ilk ve ikinci tur olmak üzere toplam 2 oylama yaptırmayı planlıyor. İlk turda, 7 üyelik için Karma Komisyon’da belirlenen 3’er aday tek bir pusulaya yazılacak. Milletvekilleri 21 adayın yazılı olduğu pusulada istedikleri isimlerin yanına işaret koyacak. İlk turda AKP ve MHP’nin milletvekili sayısı üyeleri belirlemek için yetmiyor. İlk turda sonuç alınamayacağı için ikinci turda da yine birleşik pusula yöntemiyle bu kez 330 aranacak. İkinci turda iki partinin milletvekili sayısı yettiği için üye belirleme işi tamamlanacak.

AKP’den vekillere uyarı

Üye belirleme işleminin kuraya kalmasını istemeyen AKP yönetimi, ikinci turda seçimi tamamlayabilmek için milletvekillerine salı günü genel kurulda olmaları, yurtiçi ve yurtdışı gezilerine çıkmamaları uyarısında bulundu.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr