Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongrede genel başkan seçilmeye hazırlanırken, seçimli yapılacak kongrede Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda da (MKYK) önemli değişiklikler yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetin gündeminde bir kabine revizyonu olmadığını söylemesine karşın kongre sonrasında MKYK ve MYK’deki yenilenmeyle bağlantılı olarak kabinede de değişikliğe gidileceği konuşuluyor. Parti kulislerinde en çok merak edilen ve yanıtı aranan sorulardan biri de Başbakan Binali Yıldırım’ın yeni MKYK’da olup olmayacağı. Erdoğan’ın, 2019 seçimlerine kadar Başbakanlık görevini yürütecek Yıldırım’ı kurula alacağı dile getiriliyor. Yıldırım’ın MKYK üyesi olması durumunda partinin kuruluş sürecinde ve 2002 seçimlerinden sonra Abdullah Gül ile benzer bir yöntemin uygulanacağına dikkat çekiliyor. Partinin ilk kurulduğu dönemde MKYK üyesi olan Abdullah Gül, 2002 seçimlerinden sonra Erdoğan’ın milletvekili olamaması nedeniyle hem Başbakanlık hem de MKYK üyeliği görevini birlikte sürdürmüştü. Yıldırım’ın MKYK üyesi olması durumunda hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, partinin genel başkanı olarak, Yıldırım da ‘Başbakan’ olarak MKYK’de yer alacak.

Grup başkanlığı seçimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel başkan olmasıyla birlikte AKP’nin TBMM Grubu’nda grup başkanlığı için seçim yapılacak. Parti tüzüğü, “AK Parti Genel Başkanı, partinin TBMM Grubu’nun da başkanıdır. Genel başkan, TBMM üyesi değilse, parti Meclis Grubu, üyeleri arasından birini üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile grup başkanı seçer” hükmünü düzenliyor. Bu hükme göre, olağanüstü kongreden sonra grup başkanlığı için AKP Grubu’nda seçim yapılacak. Başbakan Binali Yıldırım’ın grup başkanı seçilmesi bekleniyor. l

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr