Avrupa’da gündem Türkiye- Hollanda gerginliği. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’nin Hollanda’ya yönelik yaptırımlarını “çok kötü değil” ifadeleriyle nitelendirdi. Yaptırımların “yersiz” olduğunu belirten Rutte, “Diğer taraftan, hafta sonu olanlarla ilgili bizim çok öfkeli olmak için nedenlerimiz varken Türkiye’nin yaptırımlardan bahsetmesini tuhaf buluyorum” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher da, “Türkiye’nin yaptırımları sembolik ve geçici. Uzun vadeli olması akıllıca değil. Olursa ilişkiler çok ciddi yara alır. Soğukkanlı olmalıyız” diye konuştu. Ascher dün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, “Hollanda büyükelçisi istenmiyor ve büyük ihtimalle dostluk antlaşması da iptal edilecek. Bu yaptırımlar uzun vadede akıllıca değil. Müttefikler olarak görüşmeler devam etmeli” dedi.

Yemek iddiası

Hollanda basınından ise Türkiye ile Hollanda arasındaki krizle ilgili bir iddia ortaya atıldı. AD gazetesi Rutte’nin, Başbakan Binali Yıldırım’a yemekte bir araya gelerek sorunları ele alma teklifinde bulunduğu, Yıldırım’ın da bunu kabul ettiğini öne sürdü. AD gazetesine göre, cumartesi gecesi Rotterdam’da yaşanan olaylar nedeniyle Yıldırım’ı telefonla arayan Hollanda Başbakanı Rutte, “Diplomatik krizin daha fazla tırmanmasını önlemek için oturup koca birer tabak yemek yiyelim” dedi. Binali Yıldırım’ın bu teklife olumlu yanıt verdiğini söyleyen Rutte, “Bunun gerçekleşeceğini umuyorum. Bu niyeti karşılıklı görüştük, yapmayı onayladık. Bunun için uygun zamana bakacağız” dedi. Rutte’nin söyleşide Alman basınında yer alan ve Türk bakanlara Hollanda seçimlerinin ardından kampanya yapma izni verileceği yönündeki haberleri de yalanladı.

‘Rehin alındın’

Hollanda’da bugünkü seçim öncesi Başbakan Mark Rutte ile aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, TV düellosunda kapıştı. Anketlere göre seçimde birincilik için başa baş yarışan Rutte ile Wilders’in önceki geceki yarım saatlik münazarasına Türkiye krizi damgasını vurdu.

“Erdoğan tarafından rehin alındın. Hollanda sınırını kapat” diyerek tansiyonu yükselten Wilders’e “Bu tamamıyla yapay bir çözüm olur” yanıtını veren Rutte, “Sen Hollanda’nın AB’den çıkışını (Nexit) istiyorsun. Bunun maliyetini biliyorsun...Yapma” diye ekledi. Rutte krizin hızını azaltmanın zamanının geldiğini söylerken Wilders “Cevap vermek zorundayız. Türk elçi ve elçilik çalışanlarını sınır dışı etmeliyiz” çıkışını yaptı. Aşırı sağcı lider Başbakan’a “Hollanda’da Erdoğan’ın 5. kolunun bulunmasından senin gibi siyasiler sorumlu” diye çatarken, Hollandalıların sağlık sigortası öderken sığınmacıların bedava sağlık hizmeti alması üzerinden “Sen Hollandalıların değil, yabancıların Başbakanı’sın” dedi. Rutte ise Twitter’daki aktifliğiyle tanınan Wilders’i “Koltukta oturup tweet atmakla bir ülkeyi yönetmek arasında fark var. Eğer bir ülkeyi yönetiyorsan mantıklı kararlar almalısın” diye yanıtlayınca büyük alkış aldı.

Wilders de “Eğer Hollanda’yı geri kazanmak istiyorsanız, o zaman bu adamı kovun ve beni başbakan seçin” diye meydan okurken Müslümanlara Hollanda’ya giriş yasağı, camileri kapatma, Kuran’ı yasaklama vaatlerini tekrarlamayı ihmal etmedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr