Daha önce 3 akademisyene önceki tarihli Facebook paylaşımları nedeniyle dava açan Başsavcılık şimdi de daha önce dava açılan 3 ismin de aralarında olduğu toplam 4 akademisyene yine sosyal medya paylaşımları nedeniyle yeni davalar açtı. Başsavcılığın suça konu paylaşımların bireysel olarak ayrı ayrı yapılmasına rağmen akademisyenlere tek bir iddianame ile dava açması dikkat çekerken mahkeme de bu nedenle iddianameyi iade etti, ancak üst mahkeme iade kararını kaldırdı.

Başsavcılık Yrd. Doç. Hakan Mertcan, Yrd. Doç. Mustafa Şener, araştırma görevlisi Esin Gülsen ve Yrd. Doç. Selim Çakmaklı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlarından dava açtı. Suç olarak görülen paylaşımlar arasında haber videosu paylaşmak, operasyon sırasında öldürülen Miray bebeğe ilişkin paylaşım, Gezi eylemlerin polis şiddetine ilişkin paylaşımlar, özel harekâtçıların duvara yazdığı “Kurdun dişine kan deydi korkun” yazısını “Asker ve polis Silvan’da ‘kamu düzeni’ sağlıyor” yorumuyla paylaşmak da yer aldı.

İddianame önce kanuna aykırı olduğu için iade edildi. Mahkeme, “Soruşturmanın şüpheliler hakkında birlikte yürütülerek davaların birlikte açılmasına ilişkin bağlantıların neler olduğunun belirtilmediğini” vurguladı. Başsavcılığın itirazı üzerine 3. Ağır Ceza Mahkemesi iade kararını kaldırdı. Mersin Başsavcılığı daha önce de Mertcan, Şener ve Çakmaklı hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan dava açmıştı. Böylece istenilen cezaların toplamı 14.5 yıla kadar hapis oldu. Cumhurbaşkanına hakaret ve 301. maddeden de dava açılırsa istenilen cezaların üst sınırı 21.5 yıla ulaşacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr