CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Türkiye’nin yeniden denetleme sürecine alınmasına karşı çıkarken, AİHM’ye başvurmalarına ilişkin eleştirilere, “Bu siyasi değil, hukuki bir alandır ve ikisi birbirinden farklıdır. TBMM, AİHM’nin yargı yetkisini kabul etti. Meclis’in onayladığı bir mahkemeye gitmekten daha doğal bir durum olamaz. Bu haktan öte bir görevdir” yanıtını verdi.

CHP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin AKPM’deki tutumuyla, AİHM’ye başvurmasının “çelişki” olduğu yönündeki eleştirilerle ilgili Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

‘Evet de lekelendi’

49 milyon seçmenin oyunu koruma peşinde olduklarını söyleyen Tezcan, “Seçime gölge düşmeseydi, yine ‘evet’ çıkabilirdi ancak şimdi ‘evet’ diyenlerin de oyları lekelendi, tartışma konusu oldu” dedi. Bu mücadelenin verilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Tezcan, “Bu referandum gayrimeşrudur ama AYM hukuk yolunu kapadı” dedi. AYM’nin, anayasanın 79. maddesini gerekçe göstererek 2015’te “YSK kararlarına karşı bireysel başvuruları inceleme yetkim yok” dediğini belirten Tezcan, AYM’nin bu kadar net içtihatları varken, başvurunun anlamı olmayacağını, vakit kaybı olacağını söyledi. Tezcan, AİHM’nin de bu kapsamda bir değerlendime yapacağını değerlendirdiklerini belirtti. Tezcan, “Asıl hükmü yine halk verecektir, ancak hukuki mücadele yapılmalıdır” diye konuştu.

AKPM’de AKP ile birlikte ‘Hayır’ oyu kullanırken AİHM’ye gidilmesi yönündeki eleştirilere, “Bu siyasi değil, hukuki bir alan olduğu için ikisi birbirinden farklıdır. TBMM, AİHM’nin yargı yetkisini kabul etti, bunu Meclis onayladı. Meclis’in onayladığı bir mahkemeye gitmekten daha doğal bir durum olamaz. Bu haktan öte bir görevdir. Mahkemenin meşruiyetle ilgili hukuki olmayan bu durumu tespit etmesi lazım” dedi. AİHM’ye başvurunun ardından siyasi mücadelenin sürdürüleceğini dile getiren Tezcan, “CHP’nin hedefi ilk seçimlerde parlamenter demokrasiyi kuracak bir Meclis çoğunluğuna sahip olmak” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım’ın “uzlaşma” ifadelesini değerlendiren Tezcan, “Bize bir teklif gelmedi, gelirse bakıp değerlendireceğiz. Ama bu meşru olmayan bir değişiklik. Bu çerçevede bu yapıya meşruiyet kazandıracak adımları atmamaya özen göstereceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr