12 Eylül askeri darbesi sırasında idam edilen, 35 yılda mezarı bulunamayan Veysel Güney’in anısını yaşatmak için yakınları tarafından, doğduğu Malatya’nın Hekimhan ilçesinde sembolik olarak yaptırılan anıt mezar nedeniyle açılan davaya tepkiler büyüyor. Anıt mezar açılışına katıldığı gerekçesiyle CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba hakkında da dava açıldığı ancak, milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle dosyasının ayrıldığı ortaya çıktı.

Ağbaba, “Bir sürü katliam sanığı ortada gezerken, anıt mezar yaptırmaktan başka suçu günahı olmayan insanların yargılanması tüm Türkiye adalet sistemine özgü trajikomiklik” dedi. Şu an olmayan bir örgütten insanların suçlanıyor olmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Ağbaba, Veysel Güney’in cenazesini ailesine, yakınlarına teslim edemeyenleri değil, anısını yaşatmak isteyenleri yargılandığını kaydetti.

Halen Bahçelievler katliamı sanıklarının ortadan gezdiğini anımsatan Ağbaba, “Bu insanlar, arkadaşlarının anısını yaşatmak için bir boş mezar yaptırdılar. Adaletin, hukuksuzlukları görmeyip Hekimhan’ın dağ başındaki bir köyde bir mezara kafayı takmasını anlamak da mümkün değil” ifadesini kullandı. İddianamede; “anıt mezarın bir milletvekili ve Devrimci 78’liler Federasyonu yetkilileri tarafından yapıldığının anlaşıldığı” ifadesinin yer alması dikkat çekti. İddianamede “Dev-Yol adına terör örgütü propagandası yapıldığı” öne sürülüyor.

Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri Ethem Dinçer ve Hüseyin Esentürk’e sorguları sırasında Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın anıt mezar yapımı sürecine dahil olup olmadığı sorularının yöneltildiği öğrenildi. İki federasyon üyesi, Terörle Mücadele Kanunu’na göre “Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yaptıkları” iddiasıyla beş yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaklar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr