Yarın ve ve perşembe günü yapılacak TEOG 2. Dönem ortak sınavlarında, sınav sırasında dikkat edilecek bazı detaylar, öğrencinin, soruları çok daha kolay çözmesini sağlayabilir. Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, sınav gününe dair önerilerini paylaştı.

* Geçmişten beri alışageldiğiniz sınav günü okul bahçesinde oturma, bekleme eylemini, sakın yapmayın. Bütün bir yıl boyunca sizi okulda görmeyen çocuğunuz o gün sizi bahçede bekliyor olarak görünce durumu içselleştirir ve daha kaygılı bir sürece yol açmış olursunuz. Yapmayın bunu. Nasıl olsa çocuk kendi okulunda ve en az 6-7 aydır birlikte olduğu, eğlendiği, güldüğü oynadığı arkadaşları ile birlikte ve size bu gün de hiç ihtiyacı yok.

* Öğrenciler sınava girmeden önce sınavın ait olduğu dersle ilgili önyargılarını sınıfın kapısına bırakmalı. Sorulara objektif ve olumlu bir zihinle yaklaşmalı.

* Soru köklerini okumadan ve anlamadan cevaplandırma işlemine geçilmemeli. Zira her bir derste cevaplandırılması gereken 20 soru ve 40 dakikanız var.

* Zorlanılan sorular olacak mutlaka. Sorunun başına bir işaret koyup birinci turda tüm kolay ve hemen cevapları bulunabilecek sorularla zaman değerlendirilmeli.

* Bazen şıklardan giderek doğru cevabı aranmalı. Test tekniğinin en somut faydalarından birisi budur. Cevap mutlaka o dört şıktan biridir.

* İşlem gerektiren sorularda yazmaktan, çizmekten, sınav soru formunu karalamaktan çekinilmemeli. Temiz olan tek şey optik cevap formu olsun.

* Arada bir zamanı kontrol etmek unutulmamalı. Soru cevaplandırmak, hızı ayarlama açısından zaman kontrollü ilerlemek çok doğru bir sınav stratejisidir.

Cevabı hemen işaretleyin

* Sınava iyi konsantre olmak için arada bir dinlenip, derin nefes alınmalı. Masada hep aynı pozisyonda oturulmamalı.

* Sınıfta olup biten her tür uyarıcı algılanıyorsa, en ufak bir ses dikkat dağıtıyorsa, bu sınava iyi konsantre olunamadığının bir işaretidir.

* Kodlama disiplinine kesinlikle uyulmalı. Soru kaydırmak, cevabı yanlış şıkka veya yanlış soru numarasına işaretlemek en sık karşılaşılan kodlama hatalarıdır. Cevabı bulduktan sonra kodlamanın tamamlanmasını öneririz. Sınavın sonlarına bırakmak öğrenciyi hataya sevk eder.

* Yanlış cevaplar doğru cevaplarınızı etkilemeyeceği için kesinlikle hiçbir soru boş geçilmemeli.

* İki sınav arasındaki boşluklar sınavda çıkan soru ve konular tartışılarak değerlendirilmemeli. Sınav ve sorular dışında farklı konularda arkadaşlarla sohbet ederek zaman değerlendirilebilir. Küçük şeyler atıştırılabilir.

* Sınav anında sınavın sonucuyla, ailenin, öğretmenin, arkadaşların beklentileriyle ilgili duygu ve düşüncelerden uzak durulmaya özen gösterilmeli.

* Sınav gününde uyku ve beslenme düzeniyle ilgili genel alışkanlıklarda önemli değişikliklere gidilmemesini öneririz. Rutin yaşam akışı o güne kadar nasıl ilerliyorsa sınav günlerinde de aynı akışa devam edilmeli.

Sıkı kahvaltı iyi sınav demek

Velilere TEOG uyarıları: Kelimeleri dikkatli seçin

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr