Atatürk Parkı'nda düzenlenen açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, festival kurulu, sinemacılar ve çok sayıda kişi katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açıklama yapan Başkan Hüseyin Sözlü, terör olaylarına rağmen kültür ve sanatın ertelenmemesi gerektiğini düşünerek festivalin coşkuyla kutlanacağını söyledi. Sözlü, "Adana kültür ve sanatın bereketli toprakları. Türk kültürüne Türk sinemasına önemli değerler yetiştirmiş bir kent. Geçen yıl yaşadığımız terör ortamından dolayı, yarışma bölümünü uygulamıştık. Tabi Türkiye sanata ara vermemeli. Sanatını ertelememeli. Adana bereketli topraklarında; sanata, kültüre, sinemaya ev sahipliğine devam etmeli. Bu yıl 15 Temmuz kalkışması yaşadık. Bu milletin bütün değerlerine saldırdılar. Ama bizde bundan dolayı her şeyi öteleyerek bunların hedeflerine hizmet etmiş olmamamız lazım. Bütün şehitlerimizi anıyoruz. Onların ödediği bedeller var. Biz bu festivali, yarışmamızı yapıyoruz. Onların aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz"dedi.

Sözlü yaptığı açıklamanın ardından Atatürk Parkı içindeki 75'inci Yıl Sanat Galerisi'ne geçti. Burada eski Türk filmi afişleri ve 45'likler sergisini ziyaret etti.

ONUR ÖDÜLÜ 3 KİŞİYE VERİLECEK

Festivalin onur ödülleri bu yıl, yazar Osman Şahin ve oyuncular Ayla Algan ile Murat Soydan'a verilecek. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve 'Adana' Konulu Senaryo Yarışması, yine festivalin en heyecan uyandıran bölümleri olacak. Gösterim bölümünde ise, son bir yıl içinde dünyanın çeşitli festivallerinden ödüller almış seçkin eserlerin Türkiye prömiyerleri, Adana'da yapılacak. Festival boyunca uzun ve kısa metraj filmler ile belgesellerden oluşan 250 film, 636 gösterimle izleyiciyle buluşacak.

SERGİLER SANATSEVERLERİ BEKLİYOR

Festival haftası boyunca üç sergi, sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Eski Türk Filmleri Afişleri ve 45'likler Sergisi: Serdar Kürkbabaoğlu koleksiyonuna ait afişler, Gramofon Evi'nin koleksiyonuna ait film müziklerinin yer aldığı plaklar eşliğinde, 75. Yıl Sanat Galerisi'nde sergilenecek. Türk Sineması'nın Yüzleri Sergisi: Görkem Gül tarafından hazırlanan sergi, Büyükşehir Belediyesi Fuayesi'nde görülebilecek. Film Afişleri Sergisi: Yine Serdar Kürkbabaoğlu koleksiyonuna ait olan Türk Sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerinin yer aldığı sergi, Adana Kültür Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

ALTIN KOZA KISA FİLM ATÖLYESİ

Festival kapsamında her yıl olduğu gibi bir de kısa film atölyesi gerçekleştirilecek. Koordinatörlüğünü senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk'ün üstleneceği atölyede, sinemada sektörünün profesyonelleri katılımcılara festival haftası boyunca kurgu, senaryo-film okuma, görüntü yönetmenliği, oyuncu seçimi, yapım geliştirme ve film çekimi konularında dersler verecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr