ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahların bir kısmının Suriye’de olduğunu ve dağıtımına başlanmış olabileceğini, silahların IŞİD ile mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söyledi.

ABD, YPG’yi silahlandırma adımının ardından Türkiye’nin tepkisini dindirme yönünde açıklamalarını dün de sürdürdü. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’nin güney sınırının güvenliğine destek için Ankara ile çok yakın çalışacaklarını söyledi. “Bu sınır Avrupa’nın güney sınırı” diyen Mattis, Türkiye’nin kaygılarına ilişkin olarak “Endişeler için çözüm üreteceğiz” ifadesini kullandı. IŞİD’e karşı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian ise, Trump’ın kararı sonrası Türkiye’nin hiçbir toplantıyı iptal etmediğini ve İncirlik’in kullanılmasına kısıtlama getirmediğini söyledi. ABD’li önemli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nin Başkanı Richard Haass ise “bu yüzden Erdoğan’ın ABD ziyaretini iptal etmesinin büyük kayıp olmayacağı” yorumunu yaptı.

Öte yandan IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’ya ilerleyen SDG, Rakka’nın 55 kilometre batısındaki Tabka kenti ve Tabka barajının dün tamamen IŞİD’den kurtardığını duyurdu.

Silahları Ruslar açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın büyük tartışma yaratan YPG’ye silah verme kararının ardından detaylar ortaya çıktı. Sputnik’e yansıyan habere göre Washington yönetiminin vereceği silahlar belli oldu.

Sputink'in haberine göre YPG’den konuşan bir yetkili, ABD’nin kendilerine havan mermileri, ısı güdümlü füzeler, doçka ağır makineli tüfekler, otomatik silahlar, ağır otomatik silahlar, zırhlı araçlar ve tanklar vereceğini açıkladı.

YPG yetkilisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu karar, IŞİD terörüne ve diğer teröristlere karşı verilen mücadeleye önemli bir katkıda bulunacaktır. IŞİD’in ağır silahları bulunuyor. Bizde ağır silah olmaması, teröre karşı mücadelemizi olumsuz etkiliyor. ABD’nin bu kararı IŞİD’in çöküşünü hızlandıracaktır. Bu silahlara çok ihtiyacımız var. Rakka kent merkezine yönelik operasyonda tank ve zırhlı araçlara ihtiyacımız olur. Ayrıca IŞİD’in bomba yüklü araçlarının bize varmadan imha edilmesi için ısı güdümlü füzelere ihtiyacımız var.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr