ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin yurttaşlarına kapıları kapatan kararnameyi uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates'i görevden aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump'ın, Adalet Bakanlığına vekalet eden Yates'i görevden aldığı bildirilerek, “Adalet Bakanı Vekili Sally Yates Birleşik Devletler vatandaşlarını korumaya yönelik tasarlanmış yasal bir kararnameyi uygulamayı reddederek Adalet Bakanlığına ihanet etmiştir. Bu kararnamenin yasallığı Adalet Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından onaylanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Yates’in, Obama’nın atadığı bir yetkili olduğu ve sınırlar ile yasa dışı göçmenlik konularında zayıf olduğu öne sürüldü.

DİPLOMATLAR AYAKLANDI

Trump'ın kriz yaratan kararının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatları emre karşı çıkan bir uyarı yazısı yayınladı. Uyarı yazısı, bakanlık içinde dağıtıldı.

Washington Post gazetesi yüzü aşkın diplomatın uyarı yazısını imzaladığını bildirdi. Söz konusu yazıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Trump'ın seyahat yasağının ülkeyi daha güvenli hale getirdiğini savunurken, "kariyer bürokratlarının bununla bir sorunu mu var? O zaman ya bu programla devam ederler ya da giderler" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr