ABD’de polisin siyahları katletme dizisinin yeni bölümüne salı günü Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kenti sahne oldu. Polisin öldürdükten sonra silahlı olduğunu iddia ettiği Keith Lamont Scott, 7 çocuk babası çıktı.

‘Kitap okuyordu’

Bir zanlıyı bulmak için apartmana giden polis, otoparkta aracında oturan ama aranan zanlı olmayan Scott’ı gördü. Polise göre memurların yaklaşması üzerine aracından silahını tutarak çıkan Scott, “acil ölümcül tehdit” teşkil ettiği gerekçesiyle vuruldu. Öldüren memurun da siyah olduğu ve süresiz izne ayrıldığı öğrenildi. Ailesi, Scott’ın engelli olduğunu, oğlunun okul otobüsüyle gelmesini beklerken aracında kitap okuduğunu, yanında silah bulunmadığını söyledi. Ardından protestolar başladı.

Araçların üzerinde

Mayıs 2014’te protestoların başladığı Ferguson’dan beri devam eden “Eller yukarda, vurma”, “Siyahların hayatı önemlidir”, “Adalet yoksa barış da yok” sloganlarıyla sokaklara dökülenlerin bir kısmı polislere saldırdı. Polis araçlarının üzerine çıkıp tepinenler, sallayıp devirmeye çalışanlar oldu. Polisin de müdahalesiyle yarısı memur en az 24 kişi yaralandı. Geçen hafta Tulsa kentinde yine bir siyah olan Terence Crutcher isimli silahsız rahibin trafik polisi tarafından öldürülmesiyle ilgili Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr