Kastamonu’nun Daday ilçesindeki ormanlık alan içinde uzun yıllar hizmet veren, 2009 yılında kapatılan Sağlık Bakanlığı Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin harabe hali içler acıtıyor. Adeta hayalet bir binayı andıran hastanenin çevresinde hiçbir önlem alınmaması, kırık kapı ve camları, asansör boşluklarının açıkta olması büyük bir tehlikeye de davetiye çıkarıyor. Bir zamanlar hastalar için kullanılan sedyeleri, hasta klasörleri bile etrafa saçılmış, kalorifer peteklerine kadar her şey talan edilmiş durumda. Bölge halkı, ormanlık alan içine kurulan hastanenin bugüne dek çok sayıda hastaya şifa dağıttığını belirterek “Daday’da havası en iyi olan yere kurulan bu hastaneye yatalak gelen hastalar bile iyileşerek çıkardı. Binanın bu durumu içimizi acıtıyor. Yetkililerin bir an önce burası ile ilgili gereken adımları atmasını bekliyoruz” dediler.

İsviçre mimarisi

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin yükünü azaltmak için 1970’li yıllara doğru yapılan Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, İsviçre’deki bir hastanenin mimarisinden esinlenerek yapıldı. 53 bin dönüm arazi üzerine, adeta cennet gibi bir bölgede inşa edilen hastane astım, KOAH, zatürree, verem gibi çok sayıda hastanın da sağlığına kavuşmasına neden oldu. Hastanede, Hababam Sınıfı’nın yazarı ve Türkiye Edebiyatı’nın efsane ismi Rıfat Ilgaz da tedavi gördü. Hasta sayısının azalması ve personel eksikliği gibi nedenlerde 2009 yılında kapatılan hastane, o günden bu yana atıl bir şekilde bekliyor.

Vekâleten görevde olan Daday Kaymakamı Muhammet Tugay, 2 ay önce göreve başladığını ve hastanenin durumunu görmek için incelemeler yaptığını belirterek “Hastanenin durumu çok kötü ve içler acısı. Şu an için bina ile ilgili bir çalışma yok. Bir süre önce Hacettepe Üniversitesi Geriatri Merkezi (yaşlı bakım merkezi) yapılması gündeme getirilmiş ama birşey yapılmamış. Takibini yaptırıyoruz” dedi.

Seçimlerde gündemde

CHP Daday İlçe Başkanı Burhan Ak ise hastanenin uzun yıllardır atıl durumda olduğunu, bölge halkının artık yapılacağı konusunda umudunun kalmadığını söyledi. “Göğüs hastalığı olan ilçedeki hastalar en yakın 4 saat mesafedeki Ankara’ya gitmek zorunda kalıyor” diyen Ak, “AKP iktidarı, her seçimde, seçim vaadi olarak ‘hastaneyi açacağız’ diyor ama sonra unutuyor. Bina çok kötü, yıkılacaksa yeniden yapılsa daha mantıklı. Bugüne dek hastanenin faaliyete girmesi için çok sayıda çabamız oldu ancak netice alamadık” diye konuştu.

‘Oksijeni tescilli’

Daday’da yaşayan İksir Aydın adlı yurttaş ise şunları söyledi:

“Hastane binası atıl durumda. Üstelik her türlü araç gereci talan edilmiş ve tamamen harap vaziyette. Kapısı açık, çocuklar için tehlike arz edebilir. Türkiye için gerekli bir hastane açılması ve kullanılması için birçok görüşme yapıldı ancak sonuç alınamadı.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr