35 yıllık gazetecilik yaşamına bir gecede veda etmeye karar veren ve aktif siyasette yer alan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun anlatımıyla Gürkan Hacır’ın yazdığı “Çöp Adamın Gayri Resmi Tarih Tanıklığı” söyleşi kitabı, Asi Kitap Yayınevi aracılığıyla okuyucu ile buluştu.

- Kitabınızda 35 yılı mı anlattınız?

Milat kendiliğinden doğdu 1991. Ben o zaman orta, yaşa yeni merdiven dayamış bir muhabir olarak Bağdat’ta savaşı izlemeye gittim. Oradan başladık. Özal’ın yaklaşımı ile şu an birebir izdüşümü olan Erdoğan’ın yaklaşımı... Muhafazakârlar sınırlarına pek sığamazlar. Fikri ve fiziki sınırlara sığamazlar ve belki de doğru düzgün yönetemedikleri için Türkiye’nin önüne Türkiye dışındaki coğrafya ile ilgili iddialar koyarlar. Bu iddiaları bir pazarlık masasına getirirler. Pazarlığı da genelde ABD ile yaparlar. Durumu “Ben ABD’nin buradaki temsilcisiyim, en güçlü ortağıyım” noktasına kadar getirirler. Bu gücü de içerde tek adam olmaya ve bunu resmiyete geçirme aşamasında da rejim değişikliği ve başkanlık olarak ifade ederler. Yani üç aşama.

- Erdoğan bu aşamalarda başarılı mı?

ABD’nin oraya asker koyması, Suriye’de öngörülmedik şekilde PKK ile ABD’nin işbirliğine girmesi, İran’ın Irak ve Suriye’de söz sahibi olması; Türkiye’nin mezhkalarının bölgede geri tepmesine yol açtı. Tüm bunların sonucunda Erdoğan ilk iki aşamada tökezliyor. ABD ile ilişkileri parlak değil, bölgede öyle bir liderlik açlığı yok. Üçüncü aşamada da tökezleyeceği beklenebilir. İçerdeki siyasi planlarda sonuç getirecek gibi durmuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr