Sky News televizyonu tarafından ele geçirilen belgelerde 50 ülkeden 22 bin IŞİD militanına dair bilgiler yer alıyor. Militanların adları, adresleri, telefon numaraları ve aile bilgilerinin bulunduğu IŞİD logolu belgelerin BBC’nin ulaştığı bölümünde ise bir Türk vatandaşının da bilgileri var.

Belgeler arasında yer alan 23 soruluk başvuru formunda militan adaylarına intihar bombacısı olmayı isteyip istemedikleri, cihat tecrübeleri olup olmadığı, kimden referans alınabileceği, seyahat ettikleri ülkeler, özel yetenekleri soruluyor. “Şehitler” koduyla adlandırılan bir belgede intihar bombacısı olmayı seçen ve bu yönde eğitim alan militanlar hakkında bilgiler yer alıyor. Belgelerdeki isimler arasında tanınmış olanlar da mevcut. Bunlardan birisi 2015’te Suriyeli bir askerin kesik başıyla fotoğrafları yayımlanan 26 yaşındaki Britanyalı rapçi Abdülmecid Abdülberi. Abdülberi’nin örgütten ayrıldıktan sonra geçen yıl sığınmacı kılığında Türkiye’ye kaçtığı iddia edilmişti. Bir diğeri ise 2015’te öldürülen IŞİD’in “siber halifesi” lakaplı ve örgütün sosyal medya faaliyetlerini yürüten Britanya vatandaşı Cüneyt Hüseyin.

Sky News muhabirinin belgeleri Türkiye’de gizli bir yerde buluştuğu IŞİD militanı Ebu Hamit’ten aldığı açıklandı. IŞİD’e katılan eski Özgür Suriye Ordusu askeri Hamit, bilgilerin içinde olduğu taşınabilir belleği IŞİD’in SS’leri olarak tanımlanan iç güvenliğinden çalmış. IŞİD’den ayrılmasına örgütün eski Baas’lı askerler tarafından ele geçirilmesini gerekçe gösteren Ebu Hamit, örgütün “ılımlı Suriyeli muhaliflere karşı YPG güçleri ve Suriye ordusu ile birlikte hareket ettiğini” öne sürdü.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr