Özellikle yurtdışına çıkıldığında zorunlu tutulan seyahat sağlık sigortasının yanı sıra aslında gerek tatile giderken gerek bir iş için evden uzaklaşmak gerektiğinde yapılması gerekenler neler diye düşündük. Tabii yapılacak sigortanın türü, sigortayı yaptıracak kişinin yaşı ve özellikleri, evin ve içindeki eşyanın durumu gibi bir dizi etkene göre değişse de çok zorlamayacak fiyatlarla uygun sigortaları almak mümkün. Yapıtığımız küçük bir araştırmaya göre, 80 metrekare bir ev 20 bin lira eşya değeri olan bir evin konut sigortası yaklaşık 200 lira yıllık. Tatile çıkmadan önce yapılması gerekenler özetle şöyle;

-Mutlu ve huzurlu bir tatil için evden ayrılmadan önce gerek güvenlik gerekse tatilin konforu için önlem almak gerektiği ortada. “Konut sigortası” yaptırarak evin içinde yaşayanlar ve sorumluluklarının yanı sıra; ev ve içindeki eşyaları da teminat altına alabilirsiniz.

-Konut sigortası bütçeye ciddi zarar verebilecek çok sayıda riskten kurtarır ve tatilde “gözünüzün arkada kalması”nı önler. Şu anda bir miktar ütopik gibi görünse de, gün geçtikçe ağırlaşarak ihmal edilemeyecek bir risk haline gelen “elektronik saldırılar” da artık tatilde “canınızı sıkacak” ve gündeminizi bir anda değiştirecek nitelikte. Bu sebeple, “siber riskler” teminatını da bu ürünler arasında saymamız gerekiyor.

Sağlıktan vazgeçmeyin

-Tatilde yaptırılması gereken bir diğer sigorta, özellikle tatil tercihini yurtdışındanyana kullanacaklar için “Yurtdışı Seyahat Sağlık Sigortası”.

Bu ürün sadece tatil sırasında olabilecek riskler için değil, tur ile yapılan tatilin iptal olması veya evde meydana gelen hasar nedeniyle yolculuğun durdurulması gibi durumlar karşısında da koruma sağlıyor.

Tatil öncesi önerilen bir diğer ürün olan “ferdi kaza sigortası” ise başınıza gelebilecek ani ve harici olaylara karşı teminat sunuyor.

Yanlış bilgi vermeyin

-Sigorta yaptırırken akla takılan her soruyu mutlaka acenteye ya da sigorta şirketinin yetkili temsilcilerine danışmak gerek. Bu tür sigorta sözleşmeleri beyana göre düzenlendiğinden yanlış veya eksik bilgi vermekten kaçının.

-Poliçe çıktısını ve bilgilendirme formunu mutlaka okuyun. Bu formlarda sadece ana teminatlar değil, asistans hizmetleri hakkında da detaylı bilgi veriliyor. Bazı asistans hizmetleri oldukça yararlı olabiliyor.

-Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da gereksinimlere en etkin cevap verebilecek, kapsamlı ürünleri tercih etmek. Sadece primden tasarruf sağlamak için bazı teminatları kapsam dışı bırakmak, sonradan büyük pişmanlıklara sebep olabilir.

-Alacağınız poliçe türüne göre sigorta şirketiniz ile görüşerek, poliçenizin hangi asistans hizmetlerini sağladığını ve hangi firmalar ile çalıştığını öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr