İstanbul Gazi Mahallesi’nde 14 Nisan 2017 tarihinde polisin açtığı ateş sonucu ölen Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul ile yaralanan üç kişinin aileleri ve avukatları düzenledikleri basın toplantısı ile olaya ilişkin bilgilerini kamuoyu ile paylaştılar.

Toplantıda söz alan avukatlar, “Kasten öldürmeden hiçbir polise soruşturma açılmıyor. Bu polisleri korumak için bir politika ve karar. Yargı, İçişleri Bakanlığı, Güvenlik, Emniyet Müdürlüğü ortak bir fikirle davranıyorlar. Bu, bu dönemin konjonktürü. Bunlar hepsi ortak bir politikanın ürünüdür. Yargı da destekleyip, besliyor ve önünü açıyor.” cümleleri ile ifade ettiler.

Avukatlar, olaydan 5 gün sonra soruşturmaya gizlilik kararı getirildiğini, o beş gün içerisinde edinilen bilgilere göre çocukların kasten öldürüldüğünü belirttiler.

Avukatlar ile ölen ve yaralanan çocukların yakınları, kanıtlar ışığında araca durduğu sırada ateş edildiğini vurguladılar.

Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması için soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2002'den bu yana polisin 'dur ihtarına' uymadığı için açılan ateş sonucu kaç kişinin hayatını kaybettiğini sordu.

Tanrıkulu'nun soru önergesi şöyle:

OHAL Kanunu'nun 23. maddesi ile polislere getirilen koruma zırhı, hukukça güvence altına alınan “yaşam hakkı”nın ihlali olduğu gibi, Devletin “yaşam hakkı ihlallerinin etkin soruşturulması” yükümlülüğünü de hiçe saymaktadır.

Bu bağlamda;

1. Olay yerinde 35 boş kovan bulunmuş ve araca da 26 mermi isabet etmişse, ortada kuşkulu bir durum varsa, 2-3 kilometre uzaklıktaki hastaneye giden arabayı polis neden takip etmemiştir?

2. Yaralı kurtulan çocuklardan R.A.'ya isabet eden kurşunlardan birisi sol camdan girerek sol bacağa girip bacağın sağ tarafından çıkmış, diğer kurşun ise sağ omuzdan girip omuriliğe doğru ilerlemiştir. Emniyetin iddia ettiği gibi hareket halindeki araca ateş açıldıysa bu nasıl mümkün olmuştur?

3. Barış Kerem’e isabet eden dokuz (9) kurşundan ikisi diz kapağındadır. İddia edildiği gibi hareket halindeki arabaya ateş açıldıysa bu nasıl mümkün olmuştur?

4. Olaya ilişkin bir soruşturma varsa, Barış Kerem’in kurşun isabet eden telefonu ailesine neden verilmiştir? Delil niteliğindeki cep telefonunun aileye verilmesi, polisler hakkında soruşturma açılmadığını mı göstermektedir?

5. Olay nedeniyle polisler hakkında açılan soruşturma hangi aşamadadır?

6. 2002- 2017 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde illere göre polisin “dur ihtarına” uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu toplam kaç kişi yaralanmış, kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr