Türkiye Barolar Birliği ve CHP’nin, yargı bağımsızlığına/güçler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirterek katılmadığı “Saray’daki Adli Yıl Açılış Töreni” dün gerçekleştirildi. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.

Ayakta karşılandı

Salondaki hâkim ve savcılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salona girdiği sırada ayağa kalkarak alkışladı. Erdoğan'ın alkışlarla salona girmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na geçildi.

‘En ağır cezaları alacaklar’

Törende önce Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, ardından da ilk kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuştu. Adli Yıl açılışlarında sadece Yargıtay ve TBB başkanları birer konuşma yapıyordu.

Açılış konuşmasında "Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ üyeleri de adil ve tarafsız bir şekilde yargılanacaklardır" diyen Yargıtay Başkanı Cirit, “Darbe girişiminde bulunanların da adil yargılama sonrası en ağır cezaları alacağı da aşikardır” ifadelerini kullandı. Sözlerinin devamında “Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır. Hakimin tarafsızlığı, hakimin bağımsızlığı kadar önemlidir” diyen Yargıtay Başkanı, yargı alanında yapılması planlanan yasal ve Anayasal değişikliklerle ilgili Yargıtay’ın da görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.

TBB ve CHP’ye yanıt

Cirit’in ardından kürsüye gelen Erdoğan ise henüz konuşmasının başında, törene katılmayan TBB ve CHP’ye yanıt verdi. Erdoğan’ın isim vermeden yaptığı konuşmada kullandığı “İçinde bulunduğumuz bu mekan elbette Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bir parçasıdır. Ancak bu mekan aynı avlu içindeki camimiz, inşa edilmeye devam eden Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi gibi herkese açık mekanlardır. Cumhurbaşkanının kendi çalışma mekanları üst taraftadır. Buradaki tüm çalışma mekanları milletin malıdır ve devletin malıdır” ifadeleri hakim ve savcılarla dolu salondan alkış da aldı.

‘Yargı bağımsızlığı güçlenir’miş!

“Adli yıl töreninin milletin mekanında yapılması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez bilakis yargı bağımsızlığını güçlendirir” iddiasında da bulunan Erdoğan, törene katılım gösteren Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti. Erdoğan, bundan sonra siyasilerden ‘Yenikapı ruhu‘yla hareket etmelerini beklediğini de söyledi.

Erdoğan, konuşmasının bitiminde de yargı mensupları tarafından ayakta alkışlandı.

Kaynak: Birgun.net