UĞUR ŞAHİN
[email protected]
@uugurs


Maraş’ın Dulkadir ilçesine bağlı Alevi yurttaşların yaşadığı Sivrice Höyük (Terolar) Köyünde mültecilere yapılmak istenen konteyner kente giden yolu genişletmek için yüzlerce ağaç kesilmeye başlandı. Yapılacak 25 bin kişilik mülteci kampı için çoğu 100 yaşındaki ağaçlar kesiliyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylülerin merasına kurulmak istenen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kampı inşaatı haftalardır sürerken, köylüler ‘cihatçı’ tehlikesi nedeniyle konteyner kente temkinli yaklaşıyor.


Kesilen ağaçlar hakkında BirGün’e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç, çok sayıda ağacın kesildiğini aktardı. Öztunç, “Terolar köyünde Suriye kamp alanına ulaşımı sağlayan tek bir yol aynı köy yolu aynı zamanda. O yolu genişletmek istiyorlar. Yolun bir tarafı orman, bir tarafı da tarlalar. Tarlaları kamulaştırıp, yolu oradan genişleteceklerine, işin kolayını seçip ormanı, ağaçları kesiyorlar. Yazıktır, günahtır, 100 yıllık ağaçlar var orada, o ağaçlara yazık. Yolu başka türlü genişletebilirlerdi ama onlar ormanı kesiyorlar. AKP zihniyeti budur işte. Doğaya, ormana ve yeşile düşman bir zihniyet“ diye konuştu.

Yol bitene kadar da kesecekler

“Kamp yerinin kapatılması için köylüler bir yandan mücadele ederken yolu genişletiyorlar” diyen Öztunç, “Çevrecilere sesleniyorum. Bu ağaçlar İzmir’de, İstanbul’da, Ege’de kesilse protesto yaparlardı fakat Maraş olunca ağızlarını açmıyorlar. Ağaçların kesimi, 3-4 gün önce başladı. Yüzyıllık yüzlerce ağaç kesiliyor, yolu bitirene kadar da kesecekler gibi görünüyor. Köylüler kampa da, ağaçların ve ormanların da kesimine karşı ama OHAL nedeniyle eylem yapamıyorlar” şeklinde konuştu.
Maraş’ta Sivrice Höyük ‘de Alevi köylerine yakın mera alanı üzerinde projelendirilen sığınmacılara yönelik konteyner kent, bölge halkında çeşitli hassasiyetlerden dolayı tedirginlik yaratıyor. Aynı zamanda Habitat Koruma Alanı olan 360 dönümlük araziye, 600 konutluk, 25 ila 27 bin kişilik bir konteyner kent kurulmak isteniyor. Bölgede yaşayanların sayısının 3 bin civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kent açıldığında demografik yapı çok kısa bir süre sonra bozulacak.

Kamp imar mevzuatına aykırı

AFAD Kampı ile ilgili Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, kampın imar mevzuatına uygun olmadığının altı çizilerek, bölgenin sosyal dokusunun dikkate alınmadığı belirtilmişti. Raporda şu ifadelere yer verildi: ‘’İstihdam potansiyeli bulunan büyük kent merkez ve/ya çeperinde entegre konut üretimi ile çözülebilecek bir yerleşme yerine kırsal alanda hiçbir üretim perspektifi olmayan yer seçimi olması gibi temel nedenler başta olmak üzere Genel Şehircilik ilkeleri, Planlama Esasları ve Kamu yararı açısında uygun olmadığı; özelliği itibariyle Şehir Planlarının ve planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanının nitelikleri gibi olgular ile uygulama bütünü, yönü, büyüklüğü ve şekliyle, nüfus, yapılaşma biçimi gibi temel kavramları da dikkate alındığında üst ölçekli planlara ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.’’

Kaynak: Birgun.net