Burdur’da Lisinia Doğa Yaşam Alanı kurucusu Öztürk Sarıca, merhum yazar Fakir Baykurt’un köyü Akçaköy’ü, Fransa’nın Sault bölgesindeki gibi lavanta bahçeleriyle donattı. Fransa’nın Marsilya bölgesine 50 kilometre uzaklıktaki yüzlerce dönüm lavanta tarlalarıyla süslü Sault bölgesi, hem tarımsal ekonomi hem de ekoturizm açısından büyük öneme ve üne sahip.

Maden firmaları talan edemedi

Akçaköy’de krom ve mermer madeni yataklarının bulunduğu alanlar da dahil olmak üzere boş arazileri madencilerden önce davranarak Hazine’den kiralayan Lisinia Doğa Yaşam Alanı kurucusu veteriner hekim Öztürk Sarıca öncülüğünde Akçaköy’de ilki 2015’in Mart ayında 400 dekarda lavanta dikimi yapıldı. Bu yılın mart ayında ise bölgede su kaynakları için büyük tehdit oluşturan büyük baş hayvancılığı bırakan köyhalkıyla birlikte 650 dekar daha dikim yapılarak, 1050 dekarlık alan lavantalarla süslendi. ’Lavanta Deresi’ adıyla başlatılan bu proje kapsamında iki yıl önce dikilen lavantaların bu yıl ilk hasadı yapıldı.

Önümüzdeki iki yıl sonunda Akçaköy’deki Lavanta Deresi sayesinde Fransa’daki lavanta bahçelerine hem turizm, hem de mamüller açısından rakip olacaklarını söyleyen Sarıca, “Burdur Gölü’nden Salda Gölü’ne kadar olan güzergâh, mor lavanta tarlaları ile süslenecek. Önümüzdeki yıllarda damla sulama sistemiyle de lavantanın görselliği 5 ay sürdürülecek. Hazirandan ekim sonuna kadar mosmor lavanta bahçeleri turizme hizmet verecek” dedi.

Kaynak: Birgun.net