HABER MERKEZİ

Değişen hava sıcaklıkları ile düzensiz ve aşırı yağışlar, iklim değişikliğinin en belirgin özellikleri arasında sayılabilir. Ülkemizde de artık rutin hale gelen sel baskınlarıyla ilgili yorumlarına başvurduğumuz Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, aşırı yağışların birer doğa olayı olduğunu ancak bu yağışların sel felaketine dönüşmesinin nedeninin yanlış arazi kullanımı ve yanlış yapılaşma olduğunu söyledi.

Geçen yıl Artvin’in Hopa ilçesinde yaşanan ve 11 yurttaşın yaşamını yitirmesine sebep olan sel felaketinin üzerinden henüz 1 yıl geçmesine rağmen bu yıl da benzer baskınlar yaşandı. Yine geçen yıl ünlü tatil beldesi Bodrum’da yaşanan sel olayında ise şans eseri can kaybı yaşanmamıştı. Bu yıl da, Bartın’da ve Erzurum’da gerçekleşen sel olaylarında birçok ev ve işyeri kullanılamaz hale geldi.



Konuyu BirGün’e değerlendiren Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu şöyle konuştu: “Aşırı yağışlar doğa olayı. Ama yağışların aşırılaşmasının sebebi iklim değişikliği ve bu değişikliğin sebebi de insanın doğaya verdiği zararlar. Aşırı yağışların afete dönüşüp dönüşmemesi de yine insana bağlı. Çünkü, arazi kullanımında buna dikkat edilmiyor. Yapılaşmaya açılmaması gereken araziler yapılaşmaya açılıyor. Özetleyecek olursak, insan hem iklimi etkileyerek ekolojik dengeyi bozuyor ve iklim değişikliğine sebep oluyor. Hem de bu iklim değişikliği sonucunda oluşan aşırı yağışların sel baskınlarına dönüşmesi noktasında, arazileri yanlış kullanarak felakete sebep oluyor.”

***

Yol çöktü

İstanbul Maltepe’de aşırı yağış nedeniyle yol çöktü, caddedeki 10 aracın tekerleri çukura saplandı. Gece etkili olan şiddetli yağmur, elektrik hattı üzerindeki kısmını çökertti. Asfalt parçalanırken, toprak suyla birlikte aktı. Öte yandan, yine Maltepe’de bir okulun bahçe duvarı sel suları nedeniyle park halindeki araçların üzerine yıkıldı. Olayda can kaybı yaşanmadı.

Kaynak: Birgun.net