SEBAHAT KARAKOYUN [email protected]
@ssenyaprak

AKP, bir yandan ‘paraleli tasfiye’ gerekçesiyle kamudaki operasyonları tüm hızıyla sürdürürken diğer yandan ‘Varlık Fonu’ adı altında tümüyle denetim dışı bir “paralel Hazine” kurma peşinde. Muhalefetin “Anayasa’ya aykırı” uyarılarını dikkate almayan AKP’nin Meclis’ten hızla geçirmek istediği yasa kabul edilirse kamu kaynaklarıyla olağanüstü yetkilerle donatılan bir şirket kurulacak ancak denetimini kamu değil özel şirketler yapacak.

Gerekçe ‘mega projeler’

Yaklaşık 37 yasada değişiklik öngören İktidarın “Torba Tasarı” içinde Meclis’e sunulan ancak daha sonra oradan çıkarılarak ayrı bir kanun teklifi olarak gündeme getirdiği “Varlık Fonu” düzenlemesi, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen apar topar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine alındı.
Teklifin gerekçesine göre iktidarın her fırsatta “finansmanında sorun yok, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek” diye övündüğü “Kanal İstanbul, Üçüncü Köprü ve Havalimanı” gibi “mega projelerin” finansmanı için kurulacak varlık fonuyla, Türkiye için önem taşıyan doğalgaz ve petrol gibi stratejik sektörlere “yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan” doğrudan yatırım yapılabilmesinin yolu da açılıyor.

Teklife göre “Varlık fonu” adı altında Başbakanlığa bağlı bir özel şirket kurulacak. Bu şirket, kurumlar vergisine tabi olmayacak ancak, tahvil ihracından repoya, gayrimenkul sertifikaları çıkarmaktan yabancı şirket yatırımlarına ortak olmaya kadar pek çok yetkiye sahip olacak ancak Sermaye Piyasası Kuruluna tabi olmayacak. Ulusal varlık fonunun kaynaklarını özelleştirme gelirleri, kamu varlıklarının menkul kıymetleştirerek transferi, TMSF, DASK, vakıflar gelirleri, emeklilik ve işsizlik fonları oluşturacak.

‘Korkunç bir fon’

CHP’li Aykut Erdoğdu, “Bu düzenlemeyle yeni bir hazine, paralel bir hazine kurulmaktadır ve yeni hazine, hiçbir hukuki düzenlemeye tabi olmayacaktır” dedi. Erdoğdu, “ Hiçbir denetime, hukuk kuralına tabi olmayacak, kamu mali yönetimi disiplini dışında korkunç bir fon kurmak istiyorsunuz. Kurduğunuz binada çimento ve demir yok. Bu bina yıkılacak ve bu halk altında kalacak. Birkaç sene sonra çok ağır bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulundu.

‘Sonu felaket olacak’

Düzenlemenin sakıncalarına dikkati çeken CHP’li Faik Öztrak da kredi derecelendirme kuruluşlarının gözünün Türkiye’in üzerinde olduğunu vurguladı. Öztrak, “Sizleri bir kez daha uyarıyorum, bu yol yol değil, mali disiplini bitirirsek elimizde hiçbir şey kalmayacak, bunun sonu felaket olacak. Ondan sonra ‘Askeri darbe başarısız oldu, şimdi ekonomimize darbe yapıyorlar’ diye ne kadar bağırılırsa bağırılsın vatandaşa anlatamazsınız. Yani yapılan yanlış, vatandaşın zaten boşaltılmış olan cebini yangın yerine çevirmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net