Piknikte Kürtçe müzik dinledikleri ve halay çeken üniversitelilere “örgüt propagandası” iddiasıyla 2’şer yıl hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararında “açık alanda halay çekmenin orada bulunanları kanunlara aykırı eylemlere yöneltici nitelik taşıdığı” değerlendirmesinde bulundu.

Kürtçe müzik eşliğinde halay çekerek ‘örgüt propagandası yaptıkları” iddia edilen 5 genç hakkında 2’şer yıl hapis cezası veren Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Akıllara durgunluk veren kararda, “açık alanda halay çekmenin orada bulunanları kanunlara aykırı eylemlere yöneltici nitelik taşıdığı” değerlendirmesinde bulunuldu.

Kürtçe müzik suç sayıldı…

Kürtçe müzik eşliğinde açık alanda halay çekmenin orada bulunanları kanunlara aykırı eylemlere yöneltici nitelik taşıdığı yönünde akıllara durgunluk verecek bir değerlendirmede bulunuldu. Yapılan değerlendirme ise şöyle:

Sanıkların gerçekleştirdiği eylemin yerinin herkese açık piknik yeri olması ve şekil itibariyle etkinliğe katılan kişilere gerekse de piknik için orada bulunan diğer kişilere anayasal düzene karşı ‘terör’ faaliyetleri ile karşı koyan ve amacı ‘Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik’ faaliyetlerde bulunmak olan örgütün propagandasının yapılarak örgütün ve eylemlerinin haklı ve meşru gibi gösterildiği, kişileri de kanunlara aykırı eylemlere yöneltici nitelikte olduğu anlaşıldığından fikir ve eylemlerine uyan ‘terör örgütünün’ propagandasını yapmak suçundan cezalandırılmasına…

Gerekirse AYM’ye gideriz…

Yapılan bu değerlendirme üzerinden de, daha önce verilmiş kimi Yargıtay kararları dayanak gösterilerek, Kürtçe müzik eşliğinde halay çekilmesiyle “örgüt ve eylemlerinin haklı ve meşru gibi gösterildiği, kişileri de kanunlara aykırı eylemlere yöneltici nitelikte olduğu” kanaatiyle cezalandırmaya gidildi. Sanık avukatları ise açıklanan bu gerekçeli karara itiraz edeceklerini, itirazlarını reddedilmesi halinde ise Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını kaydetti.

D

Kaynak: Birgun.net