BİRGÜN / ANKARA

BES, kamuoyuna “kamuda eşit işe, eşit ücret kararnamesi” olarak yansıtılan fakat merkez uzmanları ile taşra uzmanları arasında derin ücret farklılıkları yaratan düzenlemenin AYM tarafından iptalinden sonra ‘’ücret adaletsizliğinin kaldırılmasını’’ istedi.

BES, genel merkezinde konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Fikret Aslan, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ikramiye, döner sermaye ödemesi, vekâlet ücreti, fazla mesai gibi pek çok kalemde yapılan ödemeler kaldırıldığını ve pek çok kamu emekçisinin toplamda elde ettiği ücretlerde ciddi azalmalara neden olduğunu belirtti. Aynı kararname ile kurumların merkez teşkilatlarında “uzman” kadroları oluşturularak yeni istihdam biçimi olarak benimsendiğini, merkez uzmanları ile taşra uzmanları arasında da derin ücret farklılıkları yaratıldığını anımsatan Aslan, AYM’nin kararına ilişkin şunları söyledi:

“Karar haklılığımızı bir kez daha tescil etmiştir. Anayasa Mahkemesi 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yapılan ‘merkez-taşra uzmanı ayrımı’ ile ilgili düzenlemeyi 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığından Anayasa’nın 91. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmiştir.

Karar her ne kadar merkez-taşra uzmanları arasında ki ücret adaletsizliği ile ilgili olsa da, 666 sayılı KHK ile yapılan mali düzenlemelerin tamamının yetkisiz ve hukuksuz olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Anayasa Mahkemesi siyasi iktidara 1 yıl süre vererek yetkisiz yaptığı işlemlere ilişkin düzenleme yapmasını istemiştir.”

15 HAZİRAN'DA BAKANLIK ÖNÜNDEYİZ

Siyasi iktidarı AYM kararlarını uygulamaya çağıran Aslan, “Her türlü ücret adaletsizliği ortadan kaldırılmalıdır. Uzmanlık kadroları tek bir çatıda birleştirilmeli, uzmanlık sınavları düzenli olarak açılmalıdır. Tüm maliye emekçilerine fırsat eşitliği tanınmalıdır. Maliye Bakanlığı çalışanların söz ve karar sahibi olacağı bir anlayışla yeniden yapılandırılmalıdır. Büro Emekçileri Sendikası olarak taleplerimizde ısrarcı, mücadele de kararlı olmaya devam edeceğiz. 15 Haziran 2016 tarihinde Maliye Bakanlığı’na bağlı tüm işyerleri önünde yapacağımız basın açıklamaları ile taleplerimiz için bir adım daha atacağız” dedi.​

Kaynak: Birgun.net