Türkiye’den Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesine göç eden yaklaşık 150 Çerkes aile, Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerilen Rus-Türk ilişkilerinin düzelmesi ve tarafların masaya oturması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup yazdı.

Sputnik'in geçtiği bilgiye göre, Çerkesler Rus basını aracılığıyla gönderdikleri mektupta Putin ve Erdoğan'a seslenerek ihtilafın çözülmesi, yaptırımların ve enformasyon savaşının sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda Rusya ve Türkiye arasında tarihte benzeri olmayan karşılıklı ilişkilerin olumlu formatının oluşturulduğuna işaret eden Çerkesler, “Resmi devlet düzeyinde ilişkiler stratejik ortaklık niteliğini kazandı. Devlet liderlerinin çabaları sayesinde Rusya ve Türkiye bölgesel istikrar ve güvenliğin sağlanmasında önemli katkı sağladı” diyerek kültürel, ekonomi ve enerji işbirliğinin de arttığına dikkat çekti.

TÜRKİYE TAZMİNAT ÖDEMELİ, RUSYA DA YAPTIRIMI KALDIRMALI

Tarafların barışması için çağrıda bulunan Çerkes aileler, “Türk tarafı hatasını kabul etmeli, hayatını kaybeden Rus askerlerinin aileleri dahil, yapılan zararın tazminatını ödemeli. Rusya da Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldırmalı” diye çağrıda bulundu.

RUSYA VE TÜRKİYE ULUSLARARASI TERÖRİZMLE ORTAK MÜCADELE BAŞLATMALI

Uluslararası terörizmle mücadele için Rusya ve Türkiye’nin işbirliği başlatılması gerektiğini ifade eden Çerkesler, “Her iki ülke küresel ve bölgesel güvenlik, ayrıca uluslararası terörizmle ortak mücadele için derhal ikili işbirliği başlatmalı” dedi.


Kaynak: Birgun.net