SEMİH GÜVEN / [email protected]
@semihguvenn

Almanya'nın önceki gün Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesi üzerine iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin ne olacağı konusu belirsizliğini korurken, rakamlar Türkiye'nin bu konuda pek de adım atamayacağını gösteriyor. Resmi rakamlara göre Türkiye'nin ihracat ve turizmde en büyük partneri Almanya ile Rusya'yla benzer bir kriz yaşanması Türkiye ekonomisini derinden sarsabilir.

10 üründen biri Almanya'ya satılıyor
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2015 yılında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke 13 milyar 426 milyon 432 binle Almanya oldu ve bu rakam Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 9,3'ünü oluşturdu. Rusya ile yaşanan siyasi krizin ardından ülkeye ihracatın durma noktasına geldiği 2016 yılında da Türkiye'nin Almanya'ya ihracatı artış gösterdi. Nisan 2016 istatistiklerine göre Türkiye'nin Almanya'ya olan ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 arttı. 2016 yılının ilk 4 ayında ise Türkiye'nin Almanya'ya ihracatındaki artış yüzde 7,2 oldu. Bu rakamlarla birlikte Türkiye ihracat için ürettiği her 10 üründen birini Almanya'ya satmış oldu.

AB can simidi
Küresel ekonomik durgunlukla birlikte daralan ticaret hacminde Avrupa Birliği Türkiye için can simidi haline gelmiş durumda. Toplam ihracatında nisanda yüzde 10'luk düşüş gösteren Türkiye'nin buna karşın Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı 2016'nın ilk 4 ayında yükseliş gösterdi. Nisan 2016 istatistiklerine göre, 2016'nın ilk 4 ayında Türkiye'nin AB'ye olan ihracatı yüzde 6,5 artışla 22 milyar 402 milyon 504 bin dolar olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye, ürettiği her ürünün yarısına yakınını (yüzde 48) AB ülkelerine ihraç etmiş oldu.
İhracatı

Türkiye'nin 10 katı
Türkiye'nin en çok ürün ihraç ettiği ülke Almanya olmasına rağmen Almanya'nın Türkiye'ye ihracatı bu denli 'hayati' boyutta değil. Türkiye 2015'te toplam 143 milyar 921 milyon dolar ihracat yaparken, Almanya'nın 2015 yılı ihracatı ise 1.2 trilyon avroya ulaştı. Almanya Federal İstatistik Kurumu verilerine göre Almanya'nın sadece ABD ve Fransa'ya yaptığı ihracat Türkiye'nin 2015 yılı toplam ihracatını fazlasıyla aşıyor (217 milyar avro). Türkiye en çok ihracatını Almanya'ya yaparken, Almanya'nın ihracat listesinde Türkiye 14'üncü sırada.

Turizm çöker
Türkiye-Almanya ilişkilerinde Türkiye için hayati öneme sahip bir başka konu ise turizm. Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke olan Almanya, 2015 yılında Türkiye'ye 5 milyon 580 bin 792 kişi gönderdi. 2015'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'deki şiddet ortamı Almanya'dan gelen turist sayısında düşüş yaşanmasına neden olsa da 2016 yılı istatistiklerinde de Almanya'nın Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke olduğu sonucunu değiştirmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın en son yayımladığı nisan ayı istatistiklerine göre nisan ayında Almanya'dan Türkiye'ye 246 bin 226 turist giriş yaptı. Bu rakam, nisan ayında Türkiye'ye gelen tüm turistlerin yüzde 14,5'ini oluşturdu.

***

Savaş sanayiinde işbirliği sürüyor
Türkiye ile Almanya arasında savaş sanayiinde işbirliği sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın kuruluşu olan Roketsan’la Alman MBDA Almanya firmaları arasında 70 mm Lazer Güdümlü Füze CİRİT’in TIGER UHT helikopterlerine entegrasyonuna yönelik iş birliklerini genişletmek üzere bir İş Birliği Antlaşması imzaladı. ’da yer alan habere göre, firmaların izlenecek yol haritası ve sorumluluk paylaşımı konularında anlaşmaya vardığı belirtildi. İmza törenine Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri de katıldı.

Kaynak: Birgun.net