Kadınlar savaş ve sömürü politikalarına karşı vicdani retlerini açıkladılar. Devlet için ölmek, öldürmek istemeyen vicdani retçi kadınlar Taksim Tarlabaşı’nda yer alan İnfial’de vicdani retlerini kamuoyuna duyururken, erkek egemen cinsiyetçi rollere, insan dışındaki canlılar üstündeki tahakküme de dikkat çektiler.

Gaia Dergi'den Mete Gürkan'ın haberine göre, vicdani retlerin açıklanması öncesinde konuşan Vicdani Ret Derneği Eş Başkanı Merve Arkun, savaş politikalarının yürütüldüğü bir dönemde kadınların vicdani retlerin açıklanmasını çok önemli bulduğunu ifade etti. Arkun’un konuşması sonrası vicdani retçi kadınlar sırayla retlerini açıklarken, “Devlet için ölmeyeceğiz, öldürmeyeceğiz” dediler ve tüm canlılar üstündeki tahakküme, şiddete ve baskı yöntemlerine de dikkat çektiler. Kadınlar devletsiz, sömürüsüz ve sınırsız bir dünya için total retlerini ilan ettiler.

Vicdani retçi kadınların açıklamalarından alıntılar:

Melek Demiral

Devletlerin akıldan yoksun, milliyetçi, sömürücü ve asimileci çıkarlarının gerçekleştirilmesinin bir öznesi olmayacağım. Varlığım ne bir erk’e ne bir devlete, ne de bir milliyete armağan değildir. Devletsiz, sömürüsüz ve sınırsız bir dünya için total reddimi ilan ediyorum.

Hüsniye His

Erk devletin kendi çıkarları için yapmakta olduğu, benim hiçbir şekilde onaylamadığım faşizmi reddediyorum. Bir kadın olarak sizin kategorize ettiğiniz kalıplara uymayı reddediyorum. Erkliğinizi bedenimizden ve hayatlarımızdan çekin. Bana dayatılan bu adaletsizliği reddedyorum. Barış istiyorum.

Özlem Dede

Devleti ve sermayeleriyle kurumsallaşmış tüm güç odaklı kıyım araçlarını reddediyorum. Zihnimde, bedenimde, hayatımda, doğamda önlenemez tahribatlar yaratan sınır savaşlarına ve tüm otoritelerin militer sistemine karşı vicdani reddimi açıklıyorum.

Ebru Altuntaş

Asırlardır devlet tarafından maruz kaldığımız baskıyı, sömürüyü, ayrımcılığı ve bunların savaşçısı olmayı reddediyorum. Reddetmek için zorunlu askerliği ya da topyekün bir savaşı beklemeyi de reddediyorum. Güç ve zenginlik uğruna insanları, hayvanları ve doğayı katledenlerin savaşı benim savaşım değildir. Bir kadın olduğum için beni askerliğe zorlamayarak da eve kapatmaya çalışan seksist devletlerin savaşı benim savaşım değildir. Vereceğim savaş insanların ve hayvanların özgürlüğü için, sınırları olmayan bir dünya için, eril zihniyeti yıkmak için ve tüm iktidarları yok etmek için olacaktır.

Arzu Serter

Hayvan özgürlüğü çalışmaları, mücadelesi içerisinde bir birey olarak, hayvanlarla ilgili çalışmalarımın, insanlar tarafından, insan merkeziyetçi düşüncelerle baskılanmasını reddediyorum, mücadelemin insanların içinde bulunduğu mağduriyet ya da zor koşullarla karşılaştırma yapılarak zayıflatılmasını da reddediyorum. İnsan dışındaki canlı türlerinin besin zinciri içersinde değerlendirilmesini, zeka ve dolayısıyla bilinç düzeyi yüksek bir canlı olarak kesin olarak reddediyorum. Sağlıklı yaşam, beslenme için gerekli, alternatif besinleri elde etme yetisi hem beyin hem de vücut olarak yüksek bir canlı olarak diğer canlı türlerinin kullanılmasını, öldürülmesini reddediyorum.

Nimet Arıkan

Doğduğumuz andan itibaren yaşamımıza hükmeden devlet ve devletin yarattığı kurumların; aile, okul, mahalle kuralları, hastane, askerlik, iş yaşamı otoritesi altında itaat etmeye, militarist ve erk-egemen cinsiyetçi rollere ve köleleştirilmiş yaşamlara itiraz ediyorum. Kadınların savaşlarda önce taraf olmaya zorlanıp, savaşların arka bahçelerinde hemşire, savaş silahları hazırlayan, çocuklarını savaşa gönderen ya da savaş içerisinde ilk mağdur olmasını reddediyorum. Bazı ülkelerde kadınların da devlet tarafından zorunlu askerliğe alındığını bildiğimizden topyekün devletlerin savaş ve otorite kurallarını bir kadın olarak reddediyorum.

Bermal Söğüt

Sınırsız, sınıfsız, sürgünsüz , sömürüsüz ve cinsiyetsiz bir dünya için reddediyorum. Erk tarafından açılmış bu savaşın bir parçası olmayacağım.

Fatma Kurt

Sınıfsız, türsüz, sömürüsüz, cinsiyetsiz, sınırsız bir dünya için reddimi sunuyorum. Erk’lerin, erk devletin bir parçası olmayacağım. Bu sınırın, bu bayrağın, erk düşüncenin bir parçası olmayacağım. Bu tahakkümü, sömürüyü, güçsüzlerin ezildiği sisteme karşı vicdanımı koyuyorum.

Ülkü Saydan

Sizler için kışlada başlayan militarizm pek çoğumuzun evinde hayat bulmuş bir durumda. Gerektiği takdirde evimizi, ailemizi reddetme hakkı bizimdir. Sokaklarda rahat yürüyememe sebebimiz erkekliğiniz. Sokaklar bizimdir. Düzeniniz sizde kalsın. Düzeninizle savaş bizimdir

Kaynak: Birgun.net