Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmesi havuz medyasını ve bazı yandaş köşe yazarlarını memnun etmedi. Özellikle Erdoğan’a yakınlıklarıyla bilinen kalemler, ‘casusluğa ödül verildiğini’ savundu.

Sabah gazetesi birinci sayfasında tahliye haberini görmezden gelirken, Yeni Şafak birinci sayfasının en altında haberi ince bir banttan 3 kelimeyle; “Can Dündar’a tahliye yolu” şeklinde anons etti. Star gazetesi gelişmeden duyduğu hoşnutsuzluğu açıkça ifade ederek kapağında tahliyeler için “İhanete tutuksuz yargılama yolu” başlığını kullandı.

Havuz medyası içindeki en radikal çıkışı ise Güneş yaptı. Güneş gazetesi haberi manşetten vererek “Casusluk artık serbest!” dedi. Anayasa Mahkemesinin kararı için “tuhaf” nitelemesi yapan gazete, altbaşlığında “AYM bu kararıyla casusluğun suç olmadığına hükmetmiş oldu” sözlerine yer verdi.

'ABDULLAH GÜL SUÇLU’
Saray medyasının yanında, Erdoğan’a yakın yazarlar da tahliyelere olumsuz yaklaştı. analizmerkezi.com'un yayın yönetmeni Fatih Tezcan, AYM kararıyla ilgili 11. Cumhurbanı Abdullah Gül’ü suçladı. AYM’yi “Abdullah'ın Yasa Mahkemesi” olarak tanımlayan Tezcan, kararı da “ihanet hakkında ihanet karar olarak tanımladı.

Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler, AYM kararının ardından “Paralel Yapı bugün yine Türkiye'ye bir büyük operasyon çekmeyi deneyecek! Bugün! Bekleyip göreceğiz Bakalım başarılı olabilecek mi?” derken, Star'dan Ersoy Dede "Haklı çıktın" diye cevap verdi.

AHaber’de program yapan Cemil Barlas, AYM’nin “yetkilerini aşmakla ün yapmış bir kurum” olduğunu söyledi.

Barlas “Bence karakola da gerek yok.. AYM’ye şikayet edelim ne gerekiyorsa yapsın.. Nasıl olsa biliyor..”, “galiba bize anayasa değil babayasa lazım..” gibi paylaşımlarda bulundu.

BBC: TÜRKİYE EN İYİSİ
Havuz medyası ve yandaş yazarların, gazeteciler Gül ve Dündar’ın serbest bırakılmasını ‘casusluk serbest’ diye yazarken uluslararası medyadan da ilginç yorumlar geldi.

Dündar’ın diğer tutuklu gazetecilerle dayanışma mesajına vurgu yaparak Türkiye’de basın özgürlüğüne dair temel veriler paylaşan BBC, hükümetin Türkiye’nin basın özgürlüğünde en iyi durumda olan ülkelerden biri olduğu iddia etti.

Haber ajansı Reuters de mahkemenin gazetecilerin haklarının ihlal edildiğine dair hükmüne işaret ederek, gazetecilerin tutuklanmasının Türkiye’de basın özgürlüğü hakkında uluslararası kaygılara neden olduğunu söyledi.

Dündar’ın “Anayasa Mahkemesi’nin kararını tarihi buluyoruz” şeklindeki açıklamasına da yer veren Reuters, Erdoğan’ın Dündar ve Erdem’in haberi sonrası savurduğu tehdidi de anımsattı.

DAVA SÜRECEK
Fransız AFP de, tahliye kararını “Devlet sırlarını ifşa itmeye ilişkin çok tartışmalı davada yargılanan ve son üç aydır tutuklu bulunan iki Türk gazeteci, Anayasa Mahkemesi’nin ‘haklarının ihlâl edildiği’ yönündeki kararının ardından serbest bırakıldı” diye verdi. AFP haberinde, Dündar ve Gül’ün 92 gün cezaevinde kaldığı vurgulanırken, davanın süreceği de belirtildi.

Britanyalı The Guardian ise, Dündar ve Gül’ün tahliyesinin ardından yapılan açıklamaları paylaştı.

Buna göre Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), karardan memnuniyetini dile getirirken, gazetecilerin halen yargılama süreciyle baş başa olduklarını anımsattı. Kararı mutlulukla öğrendiğini söyleyen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, gazetecilerin mümkün olan en kısa zamanda salıverilmesini diledi.

Pen International ise Türkiye ifade özgürlüğüne dair mevcut vahim durum düşünüldüğünde, tahliye kararının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Kaynak: Birgun.net