Son yıllarda sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar giderek büyümektedir. Yaşanılan sıkıntıların yanı sıra büyük ölçüde bunlara şiddet de eklenmektedir. Sağlık Bakanlığı resmi verilerine göre saldırıların 3’te 1’i fiziksel, 3’te 2’si ise sözel ve hakaret içerikli. Şiddete maruz kalanların yüzde 56’sı da hekim.

İşte Sağlık emekçilerinin karşılaştığı bazı sorunlar:

Radyasyon
Görüntüleme merkezlerinde ve kemoterapi ünitelerinde çeşitli yollarla personel radyasyona maruz kalabilir. Hastalar, bir kez, ama sağlık personeli birçok kez radyasyona maruz kalmakta; yaşamını radyoaktivite yüklü alanlarda geçirmektedir. Servislerde ya da ameliyathanelerde, hasta başında ve korunmasız gerçekleştirilen işlemlerde sıklıkla etkilenme söz konusudur.

Enfeksiyonlar
Sadece bulaşıcı hastalıkların tedavisi ile uğraşan servislerde değil; ameliyathanelerde, kan ya da solunum yoluyla geçen hastalıkların tedavisiyle uğraşılan bölümlerde de sağlık personeli risk altındadır. Hepatit, AİDS, şarbon sağlıkçıların meslek hastalıklarının en bilinenlerindendir.

Anestetik ve kimyasal maddeler
Hastaların bayıltılması için kullanılan kimyasalların çoğu, bir süre sonra insan sağlığı için zararlı olduğu anlaşılarak terk edilmektedir. Trikloretilen gibi. Hastanın bayıltılması işlemini birçok kez tekrarlayan anesteziyoloji personeli ve ameliyathane çalışanları, sızıntılar dolayısıyla risk altındadır. Ayrıca biyokimya vb laboratuvarlarda çalışan personel de çeşitli kimyasallarla karşı karşıyadır.

Kaba kuvvet uygulanması
Türkiye koşullarında yetersiz kapasiteler ve personel sayısındaki kısıtlamalar düşünüldüğünde , hizmetteki aksamaların faturasının yöneticiler ve hasta yakınları tarafından sağlık personeline kesilmesi kaçınılmaz bir durum haline gelmektedir ve hasta yakınlarının duyduğu tepki ve öfkenin hedefine yine sağlık emekçilerinin oturtulması söz konusudur.

Aşırı ve düzensiz çalışma
Sağlık personelinin yoğun olarak maruz kaldığı aşırı ve düzensiz çalışma çok sayıda sağlık sorununa ve iş güvenliği problemine yol açabilmektedir. Bunlar arasında belli başlıları; kronik uykusuzluk, yorgunluk, motorlu araç kazaları, hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, iş kazaları, bazı kanser türleri, duygu-durum bozuklukları, tükenmişlik sendromu, yabancılaşma ve aile içi gibi sorunlar olarak belirtilebilir. Bunların dışında, meslek uygulamalarından kaynaklanan “bedensel, ruhsal ve sosyal” birçok tehlike tanımlanabilir. Bu mesleksel tehlikelerin tümü önlenebilir.

Kaynak: Birgun.net