AKP iktidarının yeni rant kapısı olarak görülen “askeri alanlar” için Milli Savunma, Maliye ve Çevre Şehircilik bakanlıkların bulunduğu komisyon kuruldu. Değişik kentlerdeki askeri alan ve yerleşkelerin akıbetine bu komisyon karar verecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri alanların şehir dışına taşınmasına yönelik çalışmalar ile ilgili olarak, “81 ilde askeri alanların durumunu tespit etmek üzere 3 bakanlıktan oluşan bir komisyon kuruldu” dedi.


‘3 Bakanlık komisyon kurdu’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın birkaç yerle ilgili, “Buralar biran önce yeşil alan olmalı, halka açılmalı, kapatılmalı” yönündeki fikrinin doğru olduğunu ve bu çalışmaların bir an önce yapılacağını söyleyen Özhaseki, bunun yanı sıra 81 ilde askeri alanların durumunu tespit etmek üzere 3 bakanlıktan oluşan bir komisyon kurulduğunu açıkladı.

‘Karar verme yetkisi komisyonda’

Askeri alanların şehir içinde kalıp kalmayacağına, taşınacaksa nereye taşınacağına dair birçok konuda komisyonun karar vereceğini belirten Özhaseki şu ifadeleri kullandı:
‘’Bütün bunların çalışmaları başladı. Bizi ilgilendiren tarafı, şehir içinde kalan askeri birliklerin nereler olduğu, bunların nasıl kullanılacağı, belediyelerin ve vatandaşın bu askeri kışlaların dönüşmesinde ne istedikleri, fonksiyon olarak ne yüklenmesini istiyorlar. Biz bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Temel prensipleri söyleyecek olursak, bir buraların şehir içerisinde kalan yerleri yeşil alan, rekreasyon alanı ve halkın beklediği sosyal tesisler olarak kullanılacağı kesin. Bu ana temel prensip ama ufak tefek de olsa, istisna da olsa belki kentsel dönüşüm uygulanan yerlerde, biraz şehir dışlarında kalan rezerv alan olarak kullanacağımız alanlar da çıkabilir. Bunları da raporluyoruz zaten ve zaman içerisinde Bakanlar Kurulu’nda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza arz ederiz, doğru olan kararları veririz burada.”
Rant iddialarını yalanladı

Askeri alanların ranta açılacağına yönelik haberleri ise gerçek dışı olarak niteleyen Özhaseki, “Şehir içlerinde ne kadar yer kalmışsa ve özellikle buralar da yeşilse, vatandaşın kullanımına açık olarak orada bulunacak ve bundan sonra da hayatlarını böyle devam ettirecekler” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net