İŞKUR’un birkaç yıl önce başlattığı İşbaşı Eğitim Programı’na bu yıl yoğun talep var. Şubat ayında yapılan düzenlemeyle 6 ay olan çalıştırma süresinin 1 yıla çıkarılması ve işçinin tüm masraflarının İşsizlik Fonu’ndan karşılanması, patronların gözünü bu programa çevirdi. Pek çok işyerinde patronların yıllardır kadrolu, güvenceli çalışan işçileri işten çıkarmaya başladığı, onların yerine bu program kapsamında gelen işsizleri çalıştırdığı öğrenildi.

Yönetmelik değişti

İŞKUR tarafından birkaç yıldır uygulanan İşbaşı Eğitim Programı’na geçmiş yıllarda talep çok fazla değildi. Bu yıl Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan ve 12 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle taleplerde ciddi artış yaşandığı öğrenildi. Söz konusu değişiklikle İşbaşı Eğitim Programı’nın süresi 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. Programın en az iki sigortalı çalışan olan özel sektöre ait bütün işyerleri, sanayi ve ticaret odaları, meslek kuruluşları, dernek, vakıf, sendika ve noterlerde vb uygulanması imkânı getirildi. İşbaşı Eğitim Programları arasında 6 ay olan bekleme süresi 3 aya indirildi. Programdan sonra katılımcıların en az yüzde 50’sini istihdam etmeyi taahhüt eden patronlara, çalışan sayısının yüzde 30’u kadar katılımcı talep etme hakkı tanındı.

Masraflar devletten

Programa 15 yaşını dolduran, işsiz olan ve İŞKUR’a kayıtlı herkes başvurabiliyor. Bu program kapsamında çalışanlar asgari ücret alıyor. Katılımcının maaşı ve genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından, işsizlik fonu aracılığıyla ödeniyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte hem işsizlerin hem de patronların programa ilgisi artmış durumda. Geçen yıl bu program kapsamında 159 bin kişi çalışıyordu. Bu sayının 2016 için en az 200 bine ulaşması hedefleniyordu, ancak daha şimdiden katılımcı sayısı 300 bine dayandı.

İşçiler tedirgin

Pek çok işyerinde patronların kadrolu, güvenceli şekilde çalışan işçileri işten çıkararak bu programa başvurduğuna dair haberler de gelmeye başladı. Bu işyerlerinden biri de Arçelik fabrikası. Evrensel’in haberine göre Arçelik, 40 işçisini işten atarak İŞKUR’dan eleman aldı. İŞKUR’dan gelen işçilerin patrona maliyetinin sadece 13,5 lira olduğu öğrenildi.

******

Güvencesiz çalıştırma programının parçası

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu: Bu çalışma biçimi özellikle son süreçte yoğunlaştırıldı ve güvencesiz çalıştırmanın yeni bir biçimi olarak gündeme getirildi. Elbette kabul etmek mümkün değil. Biz her zaman tam istihdamdan, güvenceli çalışmadan yanayız. Ama kiralık işçilik yasası ve bu tür eğreti, güvencesiz çalışma biçimleri ile istihdamın yapısı değiştiriliyor. Bu da AKP’nin güvencesizleştirme programının bir parçası. Bu çalıştırma biçimleri yeni istihdam edilecek kişiler açısından bir risk olarak görülüyor, ama aslında senelerdir belli işyerlerinde çalışan, belli haklara sahip işçiler açısından da bir risk. Kadrolu, sendikalı işçiler işten çıkarılıyor, bize bu yönde çok fazla haber geliyor. Net bir veri yok, ancak şubattan bu yana bu haberlerde artış olduğunu söyleyebilirim.

Kaynak: Birgun.net