Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu Özgür Gündem gazetesi için başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldığı gerekçesiyle bugün hakim karşısına çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, Mavioğlu ve gazetenin tutuklu bulunan sorumlu yazıişleri müdürü İnan Kızılkaya'nın yargılandığı davanın duruşmasını Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK Basın-İş ve TGS temsilcileri ile gazeteci meslektaşları izledi.

"Suçlamaya konu yazılar haberdir"

Bianet'in haberine göre, Mavioğlu savunmasında Özgür Gündem'e yönelik yoğun baskı nedeniyle Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldığını belirterek “Basın özgürlüğünü savunmak adına gerçekleştirdim. Suçlamaya konu yazıları tekrar gözden geçirince bunlar haber niteliğinde olan şeyler” dedi.

"31 yıldır çeşitli suçlamalara maruz kaldım. Her suçlandığımda anladım ki gizlenmek istenen gerçekler var. Bu yüzden dayanıştım. Savcılık sorgumda savcıya '2013'te böyle haberler çıkarken herhangi bir soruşturma açılmazken neden şimdi böyle yoğun soruşturmalar söz konusu' diye sordum. Savcı da 'Konjonktür böyle' dedi. Bir avukat çocuğu olarak hukukun konjonktüre göre değişmediğini biliyorum. Konjonktür değişikliği bazı haberlerin yazılmasını engelliyor.

"31 yıllık gazetecinin üyelikle yargılanması zul"

"Milliyet, Star, Yeni Şafak, Vatan ve Habertürk gazeteleri Abdullah Öcalan'ın açıklamalarını büyük bir sitayişle anarak manşete taşımışlar. Karayılan'ın Kandil'deki açıklamasına Anadolu Ajansı'nın muhabiri de katılmış. Satır satır koymuşlar açıklamayı. Duran Kalkan'la yapılmış bir röportaj 2013'te Vatan Gazetesi'nde haber olmuş. Sonuç olarak ne harfler kurşun ne kelimeler bomba. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 31 yıllık bir gazeteci örgüt üyeliği ile yargılanıyor ki bu da yeterince zul.”

Duruşmada üye hakimin "Örneğin özel harekatçılar öldü' cümlesi sanki 'özel harekatçılar oraya işgalci olarak gitmiş' gibi yazılmış. Siz hangi pencereden bakıyorsunuz" sorusu üzerine Mavioğlu şu açıklamayı yaptı:

"Tüm gazeteciler aynı şeyi söyleseydi her yer toz pembe görünürdü. Televizyonlar aynı şeyi söylüyor. Çünkü ortada gazeteci kalmadı. Ben yıllardır gazeteci olmama rağmen iş bulamıyorum. Eğer özgürlük bizi hükümet yanlısı yayın yapmaya zorluyorsa ben böyle özgürlük istemiyorum."

Mahkeme, İnan Kızılkaya'nın bir sonraki celse hazır edilmesine karar verdi.

Davaya 25 Ekim'de devam edilecek.

Aykol, Keskin, Çapan ve Berktay'ın davasına devam edildi

Öte yandan Özgür Gündem Gazetesi eski Eş Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol, Eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan ve yazarAyşe Berktayi Reyhan Hacıoğlu ile Özgürlükçü Hukukçular Derneği avukatlarından Nuray Özdoğan’ın yargılandığı davanın “terör örgütü propagandası” iddiasıyla duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Aykol, Çapan ve Özdoğan katıldı.

Duruşmada ilk olarak savunma yapan Aykol, suçlamaları kabul etmediğini kaydederek, savcılık savunmasını tekrar ettiğini söyledi.

Son olarak söz alan iddia makamı ise dosyada eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın ertelenmesini istedi.

Daha sonra ara kararının açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların duruşmadan vereste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 22 Kasım gününe erteledi.

Kaynak: Birgun.net