SERBAY MANSUROĞLU [email protected] @serbaymansur

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) dershanelerin ardından 5 dersle (bilim grubu) sınırlı olmak kaydıyla izin verdiği özel öğretim merkezlerine bir sınırlama daha getirdi.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan düzenlemeye göre, özel öğretim merkezi açmak isteyenler en fazla bir ders/bilim grubu için başvurabilecek. Mevcut özel etüt kursları da 1 Temmuz 2018'e kadar, kurumlarını bir bilim grubunda faaliyet göstermeye uygun hale getirecek.

Danıştay da iptal etmişti
Anayasa Mahkemesi'nin ''teşebbüs hürriyetine aykırılık'' kararı sonrası Bakanlık geçen yıl dershaneleri kapatamamıştı. Bakanlık, mahkeme kararının etrafından dolanarak dershane yerine isim değiştirerek özel etüt merkezlerine izin vermişti.
18 Eylül 2015 tarihinde yayımlanan özel öğretim kurumlarıyla ilgili genelgede, bu merkezlerde en fazla 3 bilim grubunda kurs açılmasına izin verilmişti.

Şubat 2016’da ise Danıştay'ın bu maddeyi iptal etmesiyle, MEB özel öğretim kurslarında bilim grubu/ders sayısını 5'e çıkarmıştı. Yani bir özel etüt merkezinin vereceği ders sayısı 5 ile sınırlandırılmıştı.

Yeniden neşter vuruldu
Darbe girişimi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı, dershane formatındaki özel öğretim merkezlerine yeniden neşter vurdu. Özel öğretim merkezlerini Anayasa Mahkemesi kararı gereği tamamen kapatamayan Bakanlık, en fazla bir ders için kurs açılmasına izin verecek.

Böylece özel öğretim kursuna giden bir öğrenci, daha önce Talim Terbiye Kurulu tarafından Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya ve felsefe olmak üzere belirlenen 8 bilim grubundan sadece birini seçerek ders alabilecek. Daha az öğrenci anlamına gelen düzenleme ile dershanelerin tamamen bitirilmesi hedefleniyor.

Bize 'bu işi yapmayın’ deniyor
Kararı BirGün'e değerlendiren Fen Bilimleri Kurucusu Nazmi Arıkan, “Cemaatle mücadele edilebilir. Ancak bu bütün özel öğretim merkezlerinin kapatılması anlamına gelmemeli. Düzenlemeye anlam veremedik” ifadelerini kullandı.

“Bakanlığın sınırlama ile ilgili doğrudan tasarrufu var. Özel öğretim kursu için 3 bini aşkın başvuru var. Bunlardan 300’ü kabul edilmiş durumda. Süreç işlerken bu karar alındı. Bundan sonrasına dair bir yol haritası yok” diyen Arıkan şöyle devam etti:
''Önümüzü görmeye çalışıyoruz. Düzenleme adil değil. Tek ders ile sınırlayarak bize üstü kapalı ‘Bu işi yapmayın’ deniyor. Çocuklar için de eşitlikçi bir uygulama değil. Bakanlık yetkilileri itirazımız karşısında okullarda daha fazla kurs açacaklarını ifade etti.''

Kaynak: Birgun.net