FATİH KIYMAN
Okmeydanı’nda riskli alan ilan edilen 6 mahalle ile ilgili olarak CHP Milletvekili Didem Engin’in verdiği soru önergesi, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yasal süre içerisinde yanıtlanmadı. Milletvekili Engin, konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı, "Başbakan’ın yasaların uygulanmasını gözetmesi gerekirken, bizzat kendisi yasal sürelere uymamakta, bu gibi sorularımın yasal süre içerisinde cevaplanmamasının iyin niyetli bir gerekçesi olamaz" dedi.

Acele Kamulaştırma Partisi

Engin’in yaptığı açıklama şu ifadelere yer verildi: "İstimlak Ya­sa­sı'nın çık­tı­ğı 1956 yılın­dan bu­gü­ne dek, ya­ni son 60 yıl­da, alınan 1694 acele kamulaştırma kararının 1689'u AKP döneminde alındı. AKP rant kokusu aldığı her alanı önce riskli alan ilan ediyor, ardından acele kamulaştırma kararı alıyor. Oysa yasa bu yöntemin sadece olağanüstü ve istisnai koşullarda kullanılabileceğini vurguluyor. AKP rant sevdası yüzünden şimdi de tarihi ve kültürel kimliğe sahip Beyoğlu'nu yok etmeye çalışıyor."
Yanıtsız kalan sorular nelerdi?Yönelttiği soruların hukuk dahilinde kaçınılacak, cevaplanmayacak sorular olmadığını belirten Didem Engin, riskli alan kararının gerekçesinin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ettiğini yineledi. Engin’in yanıtsız kalan soruları şu şekilde: “Karar alınırken hangi bilim insanlarının, uzman ve akademisyenlerin görüşüne başvuruldu? 'Evet, bu alanlar riskli alanlar' dememizi sağlayacak bilimsel bir veri ya da herhangi bir bilimsel çalışma, rapor var mı? İlgili kararın kapsadığı alanın büyüklüğü kaç metrekaredir? Kaç hane, kaç kişi, kaç iş yeri ve kaç esnaf bu karardan etkilenecektir? İlgili kararın ardından bu 6 mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkartılması da düşünülmekte midir?”
Dernek Başkanı Çetkin: “Kesin biat istiyorlar”

Konuyu BirGün’e değerlendiren Okmeydanı Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Çetkin, “15 Temmuz girişiminden sonra diğer toplumsal meseleleri unutmaya bıraktılar diyebilirim. Tabii ki 15 Temmuz çok önemli bir konu, doğru. Fakat diğer toplumsal meseleler de önemsiz değil. Önemsiz olsaydı Bakanlar Kurulu gündemine kalan gelmezdi. Kaldı ki 2012 sayımlarına göre 100 bin kişiyi ilgilendiren bir konu. 2016 rakamlarının çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyoruz çünkü en azından bir sürü Suriyeli misafirimiz oldu,” dedi.

Soru önergesinde bilgi verilmesi talep edilen bilimsel tetkik konusuna da değinen Çetkin, “Bize karşı zaten duyarsızlar, kesin biat etmemizi istiyorlar. Şimdi ise bir milletvekilinin soru önergesini dikkate almayacak kadar ileriye gidiyorlar. Bugüne kadar bütün mahkemeler, bütün bilirkişiler Okmeydanı halkını haklı buldu, riskli alan kararlarını iptal etti. Bakanlar Kurulu’nun mahkeme kararlarına saygı duymasını beklerdik. Riskli alan kararları iptal edilmesine rağmen hukuk dikkate alınmadan hareket edildiğini görüyoruz. Biz sonuna kadar yasal haklarımızı kullandık, bu günden sonra da kullanacağız. Riskli alan ilanına karşı Danıştay’a itiraz davamızı 556 kişiyle açtık,” şeklinde konuştu.

Kaynak: Birgun.net