ÖDP İstanbul ile İzmir İl Örgütleri dün olağan kongre ve konferanslarını gerçekleştirdi. İzmir’deki konferansta konuşan ÖDP MYK Üyesi Önder İşleyen, ‘bütün muhalefeti sandığa sıkıştıranların da bugün AKP’nin seçimle gitmeyeceğini söyleme noktasına geldiklerini’ kaydederek, “ÖDP’nin pusulası Haziran’dır. Tüm halkımızı Haziranlaşmaya ve 21. yüzyılda devrim-sosyalizm çağrısını daha yükseltmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Salonda anlamlı pankart

Özgürlük ve Dayanışma Partisi İstanbul İl Örgütü 8’inci Olağan Kongresi’ni dün Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. “Birlikte başarabiliriz” sloganıyla organize edilen kongreye, AKP karanlığına karşı birlikte mücadele mesajı damgasını vurdu. Salona asılan ve yaşamını yitiren ÖDP üyeleri öğretmen Bahadır Grammeşin ile Sinan Kayış’ın fotoğraflarının yer aldığı Devrimci Gençler imzalı pankarta, “Sizin zulmünüz biz ‘yeniden’ dediğimiz an biter” sözleri yazıldı.

20’nci yıl vurgusu

Kongre saat 12.00’de divan seçimi ve saygı duruşuyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi. Kongrenin açılış konuşmasını ÖDP İstanbul İl Başkanı Avni Gündoğan yaptı. Gündoğan konuşmasında erkek egemenliğine baş kaldıran kadınları, Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden gençleri, emek mücadelesi veren işçileri, üniversite öğrencilerini, barış isteyen akademisyenleri ve direnen Kürt halkını selamladı. 2016’da ÖDP’nin 20’nci yılını kutladığını ifade eden Gündoğan, “20 yıl önce Ankara’da düşlerimizi ve umutlarımızı taşımanın sevinciyle bir çocuk gibi mutluyduk hepimiz. Her yerden geliyorduk. Şimdi 20 yaşındayız. Umudu ve isyanı taşıyoruz” dedi. AKP iktidarının gerici saldırılarına karşı birlikte mücadele çağrısında bulunan Gündoğan sözlerini şöyle noktaladı: “Herkesi kavgamızın şehri güzel İstanbul’u haramilerin saltanatından kurtarıp; bütün caddelerini eşitliğin, özgürlüğün ve kardeşliğin Haziran güneşi ile ısıtmaya çağırıyoruz. İstanbulluları Haziran meclislerinde birleşmeye çağırıyoruz. Yolumuz açık, mücadelemiz daim olsun.”

Misafirler konuştu

ÖDP İstanbul İl Örgütü Kongresi’ne çeşitli demokratik kitle örgütleri, odalar, sendikalar, siyasi parti ve hareketlerin temsilcileri de katılarak konuşmalar yaptı. Kongrede söz alan kurumlar ve temsilcileri şöyle: Şişecam işçileri, TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Süleyman Solmaz, MMO İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, DİSK Dev-Turizm İş adına Ali Karabudak, Devrimci Hareket adına Burak Yücel, EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, HTKP adına Doğan Ergün, TKP 1920 adın Yusuf Türkoğlu ve SYKP adına Kardelen Taş.

İzmir il örgütü buluştu

ÖDP’nin bir başka kongresi ise İzmir İl Örgütü tarafından gerçekleştirildi. İzmir İl Konferans ve Kongresi, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde parti üyeleri ve konukların katılımıyla yapıldı.

Konferansta belirlenen yönetim kurulu adayları ile büyük kongre delegeleri kongreye sunuldu ve üyeler tarafından kabul edildi. Partinin önümüzdeki dönemde belirlediği ilkesel karara uygun olarak, kongrede il başkanı seçilmedi. Buna göre ÖDP İzmir İl Yönetim Kurulu içerisinden seçilecek 5 kişilik sekretarya sözcülük görevlerini kolektif olarak yürütecek.

İşleyen: Yeniden devrim

İl Kongresi için İzmir’e gelen ÖDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Önder İşleyen parti üyelerine yaptığı konuşmada “İnsanlığın kayıp düşünü; devrim ve sosyalizmi tekrar gün yüzüne çıkarmanın zamanı geldi” ifadesini kullandı. İşleyen, ÖDP’nin dünyada kapitalizmin sonsuzluğunun ilan edildiği, Türkiye’nin demokrasi yanılsamasıyla neoliberal dönüşüme itildiği bir ortamda kurulduğunu, bugün ise kapitalizmin yarattığı etnik, dinsel savaşlarla, sömürüyle insanlığı ve doğayı bir yok oluşa sürüklediğini dile getirdi. Büyük sermayedarların dahi kapitalizmin geleceği adına kaygı duymalarının boşuna olmadığını söyleyen İşleyen, günümüzü isyanların patladığı, yeni isyan dalgalarını da bağrında taşıyan bir dönem olarak tanımladı.

‘Sandığa mahkûm değiliz’

1 Kasım sonrasındaki Türkiye tablosunu da değerlendiren İşleyen, seçime olabileceklerin çok ötesinde anlam yüklenerek halkın sandığa mahkûm edildiğini belirtti. AKP’nin 7 Haziran’da kaybetmesine karşın, iktidarda kalacak bir savaş konsepti geliştirdiğini söyleyen İşleyen, 7 Haziran seçimleri öncesinde AKP kaybederse her şeyin değişeceğine dair bir hava yaratıldığını, bütün muhalefeti sandığa sıkıştıranların da bugün AKP’nin seçimle gitmeyeceğini söyleme noktasına geldiklerini kaydetti.

‘Başkanlık için savaş var’

AKP’nin 1 Kasım sonrasında Türkiye’yi başkanlık sistemine götürmenin anahtarı olarak Kürt illerinde katliamlar gerçekleştirip, batıdan faşizan bir destek üretmeyi gördüğünü belirterek, bir halkın savaşla, tankla-topla kontrol altında tutulmasının imkânsız olduğunu ifade etti. Bugünlerde gündemde olan İmralı tutanaklarına da değinen İşleyen, ÖDP olarak başından beri Türkiye’nin Suriye’ye dönüştürülmeye çalışıldığını söylediklerini, bugün bunun artık ayyuka çıktığını vurguladı. İşleyen, müzakerelerdeki kopuşun gerekçesinin Suriye’nin kuzeyinde süren mücadelenin Türkiye’ye taşınmak istenmesi olduğunu söyledi.

‘Geri dönüş yok’

ÖDP’nin bu gereklilikler doğrultusunda kendisini yenilediğini ve kendisini Haziran’ın ihtiyaçlarına uygun bir hale getirmenin çabasında olduğunu kaydeden İşleyen, ülkenin bugünkü durumundan geriye dönüş olmadığını, tek yolun ilerlemek olduğunu kaydetti. İşleyen; “Ya yıkar ve yeniden kurarız, ya da yok oluruz. Bizim, ÖDP’nin bu yoldaki pusulası Haziran’dır. Tüm halkımızı bu cendereden kurtulmak için Haziranlaşmaya ve 21. yüzyılda devrim-sosyalizm çağrısını daha yükseltmeye davet ediyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı. HABER MERKEZİ

Kaynak: Birgun.net