HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Milliyetçi Hareket Partisi’nde Tüzük Kurultayı’nın yapılacağı kritik gün öncesinde muhalifler Adalet Bakanı Bozdağ’a yüklendi. Adalet Bakanlığı’nın talimatı üzerine İcra müdürü tarafından verilen durdurma kararının ardından polis ekipleri kurultayın yapılacağı salon önünde önlemlerini arttırdı. Yol, bir kilometre mesafede çelik bariyer ve TOMA’larla kapatıldı.

“Kurultay salonunun önünde olacağız”

Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararının icrasının kaldırılması talebi ile Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvurunun kabulünün kurultayı toplama hakkını kendilerine verdiğini ifade eden genel başkan adayları Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, ortak bir açıklama yaptı. 25. İcra Müdürlüğü’nün Adalet Bakanlığı’ndan işlemin devamına yönelik yazılı talimat aldığını ifade eden muhalifler, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı için yeterli imza ve mahkeme kararları mevcutken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bizzat müdahil olması ile beraber hukuk dışına çıkılmış ve Ankara Valiliği başta olmak üzere çeşitli merciilerce siyasi baskı yapılarak kurultayın yapılmasının kolluk kuvvetleri marifetiyle engellenmesi talimatı verilmiştir. Bu hükümetin ve AKP’nin MHP kurultayına doğrudan müdahalesidir ve kabul edilemez bir durumdur. MHP’nin iç meselesi olan Tüzük Kurultayı, AKP ve Hükümet’in meselesi haline gelmiştir. Bir saatte başbakan değişteren, iki saatte kongre kararı alan zihniyet MHP Tüzük Kurultayı’nı yaptırmamak için hukuku ayaklar altına almıştır. Bu hükümetin siyasi komplolarına alet olan bürokratlar da hukuk önünde hesap vereceklerdir. Bütün bu Anayasa ile yasaların çiğnenmesi ve fiili baskı ve engellemelere rağmen biz MHP genel başkan adayları kurultayımızın yapılacağı adreste olacağız.”

“Bekir Bozdağ’a imkân tanımayalım”

Kurultayın yapılacağı salona giden Akşener, Bekir Bozdağ başta olmak üzere İcra Müdürü, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü’nün suç işlediğini söyledi. Akşener, “Mahkemenin verdiği bir karar var ama herkesin amiri olan Bekir Bozdağ, dönüp arıyor, kurultayın yapılması kararını durduruyor. Bekir Bozdağ’ın önlem almasına imkan tanımayalım. Salona geldiğimizde zor kullanılırsa, Ankara Valisi, Emniyet Müdürü, İcra Müdürü, Bekir Bozdağ hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Kurultay için imza veren delege arkadaşlarımızın dışında imza vermeyen deleleger de geliyor. Kongre saatinde bizler salonun önünde olacağız. Delege arkadaşlarımız da eminim ki bunu düşüneceklerdir. Yazılı, sözlü, e-mail yoluyla yapılan her türlü hukuksuz talimat, Anayasal suçtur. Bu talimatlara uyulmaması da Anayasal haktır” diye konuştu.

“Mahkeme talep ettiği için görüş bildirdik”

Ankara 25. İcra Dairesi’nin yazılı talebi üzerine Adalet Bakanlığı’nın görüş belirttiğini ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:

“Siyasetin mahkemeye düşmesi, siyasi mücadelenin mahkeme kararıyla yapılması, yargının siyaseti dizaynı, demokratik hukuk devletine aykırıdır. Mahkemeler görevlerinde bağımsızdır. Hakimler, kararlarını Anayasa, kanun ve hukuka uygun vicdani kanaatleriyle verirler. Hiç kimse, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere, hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Adalet Bakanlığı ve şahsımın, bir mahkemeye, hakime, emir, talimat vermesi, genelge göndermesi, tavsiye ve telkinde bulunması söz konusu değildir. Bakanlığımızın icra dairesinin talebi üzerine gönderdiği yazı, yasal vazifesi gereğidir. Gerçekleri çarpıtarak aktarmak veya olmayanı varmış gibi takdim, iyi niyetli ve ahlaklı insanların yapacağı iş değildir.”

“Yargıtay karar almadı diye...”

MHP’nin genel başkan adaylarından Sinan Oğan ise yaptığı açıklamada, Yargıtay’ın bir saatte alınacak bir kararı almadığı için böyle sorunlar yaşadığını, kendisinin ve delegelerin kurultay saatinde salonun önünde olacağını ifade etti.

Kaynak: Birgun.net