Kamuoyunda ‘kiralık işçilik yasası’ olarak bilinen ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri, bugün TBMM Genel Kurulu’nda başladı. Meclis’te konuşan muhalefet milletvekilleri, tasarının bugün görüşülmeye başlanacağından kendilerinin bile haberdar olmadığını, geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

‘İşçi ayağa düşer’
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde MHP Grubu adına konuşan Maraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tör, bu tasarının bir ihtiyaçtan doğmadığını, çalışma barışını zedeleyecek nitelikte olduğunu söyledi. Tör, “Tasarı yasalaşırsa işçi ayağa düşer, ülkemiz ucuz işgücü cenneti olur, işçinin aç kalması dahi konuşulur hale gelir” dedi.

‘Tasarıyı geri çekin!
CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, tasarının çalışma hayatını kökten değiştirerek kaosa sürükleyeceğini belirtti. Tasarının işçi simsarlığına ve sömürüsüne yol açacağını, sendikal örgütlenmenin engelleneceğini, iş güvencesinin ortadan kalkacağını vurgulayan Akkaya, “Tasarıyı geri çekin, çalışma yaşamını kaosa sürüklemeyin” çağrısında bulundu.

‘Dokunulmazlıktan önemli’
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, tasarının görüşmelerine bugün başlanacağını basından öğrendiklerini ifade etti. Tasarının parlamentodan geçmemesi gerektiğinin altını çizen Demirel, “Yangından mal kaçırmayın; işçilerle, sendikalarla görüşün, tasarıyı gözden geçirin. Tasarı bizim için dokunulmazlıktan daha önemli. Çünkü işçiye, emekçiye daha ağır şekilde dokunmuş oluyorsunuz. Tasarıyla sendikalara üye olmak imkânsızlaşacak. Bu tasarı sermayenin kârını korumak adına, işçilere karşı yapılmış en büyük saldırılardan biri olacak” diye konuştu.

İşçiler sokağa döküldü
Tasarının Meclis Genel Kurulu gündemine geldiğini öğrenen sendikalar da alarma geçti. DİSK üyesi işçiler, akşam saatlerinde İstanbul Beşiktaş’taki Kadıköy İskelesi önünde toplanarak Başbakanlık Ofisi’ne doğru yürüyüşe geçti. “Köle değil işçiyiz, kiralık işçiliğe hayır” pankartıyla yürüyen işçilerin önü polis tarafından kesildi. Tüm engellemelere karşın eylemlerini sürdüren işçiler, “Kiralık işçi olmayacağız” sloganları attı.

İşçiler adına açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Meclis gündemindeki bu yasayla özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veriliyor. Bunun anlamı açıktır. Emeği ile geçinenler köle haline getirilmek isteniyor. Kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı kölelik büroları aracılığıyla güvencesiz çalıştırılacak. İşverenler işçileri dilediği gibi kullanıp işleri bittiğinde kapı önüne koyacak. Bu sistem taşerona rahmet okutacak bir sistemdir” dedi.

‘İnsan ticaretini yasalaştırıyorsunuz!’
Çerkezoğlu, Meclis’te tasarıya ‘evet’ oyu verecek milletvekillerine, “İnsan ticaretini yasalaştıranlar olarak tarihe adınızı yazdırıyorsunuz! Bu tasarı derhal Meclis gündeminden çekilmelidir” diye seslendi.

Kaynak: Birgun.net