SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

TBMM’nin yeni yasama yılı, Irak ve Suriye’ye operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin oylamasıyla başlayacak. AKP’nin yanı sıra MHP’nin tezkereye destek tutumu sürerken aldığı ‘destek’ kararına rağmen geçen yıl ‘fireyi’ önleyemeyen CHP açısından bu yıl da durum değişmeyecek. CHP’li Fikri Sağlar, “Kimin için, ne için yapıldığı belli olmayan bir savaşı legalize etmeye yönelik bir tezkereye destek vermem söz konusu olamaz” dedi. Sezgin Tanrıkulu da TBMM’nin açılışına ve tezkere oylamasına katılmak yerine İstanbul’da Cumartesi Anneleri’nin yanında olmayı tercih ettiğini belirtti.

Meclis’te yeni yasama yılı bugün başlayacak. TBMM Genel Kurulu’nun 26’ıncı dönem ikinci yasama yılının açılışında Başkan İsmail Kahraman’ın sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da milletvekillerine seslenecek. Törenin ardından bu yıl farklı olarak Genel Kurul çalışmaları sona ermeyecek, verilen aranın ardından Meclis’in ilk işi, Irak ve Suriye’ye operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkereyi görüşmek olacak.

2014 yılında HDP ile birlikte tezkereye karşı çıkan ancak geçen yıl tavır değiştirerek AKP ve MHP ile birlikte ‘evet’ oyu kullanma kararı alan CHP bu yıl da aynı doğrultuda hareket edecek. Önceki oylamada, 20’yi aşkın milletvekilinin parti yönetiminin açıkladığı destek kararına karşı tavır sergilediği CHP’de bugünkü oylamada da benzer bir tablo bekleniyor.

‘Hükümete uyarılarımız olacak’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, tezkerenin hükümete yetki verilmesine yönelik olduğuna dikkati çekerek, “Biz sınır güvenliğimizin korunması amacıyla tezkereye geçen yıl destek verdik. Bu yıl da tavrımız aynı doğrultuda olacak. Ancak verilen yetkinin doğru bir şekilde kullanılması için hükümete uyarı ve önerilerimiz olacak” dedi.

Hükümetin, verilen yetkiyi Suriye’nin toprak bütünlüğüne zarar vermeye yönelik kullanmaması gerektiğini belirten Yılmaz, “Alınan yetki Türkiye’yi maceraya sürükleyecek şekilde kullanılamaz. Her zaman olduğu gibi bu yönde atılacak adımlara yönelik itirazlarımızı sürdüreceğiz. Elbette sınır güvenliğimiz önemli ancak Suriye’de çok daha büyük sorunlar var. Hükümet’in izlediği Suriye politikası kaybetti. Bundan böyle Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve mevcut ittifak yapısını Türkiye lehine çevirmeye yönelik bir politika izlenmesi gerekir” diye konuştu.

Sağlar: İsyan ediyorum

Geçen yıl yapılan oylamada parti yönetiminin kararına karşın tezkereye destek vermeyen Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, bu yıl çok daha ağır bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin bir savaşa sokulduğunu belirten Sağlar, “Bu tezkere savaşı legalize etmeye yönelik bir tezkere. Şu ana kadar şehit sayısı 20’yi buldu. Erdoğan bir yandan ‘15 bin muharip asker’ lafı ediyor. Türkiye’nin bir yanında emperyalist güçler öbür yanında şeriat isteyenlerle kol kola bir duruma getirilmesine isyan ediyorum” dedi.

Sağlar, 1 Mart 2003’teki Irak’ın işgali ile ilgili tezkereye karşı toplumsal muhalefeti oluşturan bir misyondan geldiklerini belirterek, bu misyona uygun hareket etmeye devam edeceğini ve tezkereye destek vermeyeceğini söyledi

Meclis yerine Cumartesi Anneleri

Geçen yıl tezkereye karşı çıkanlar arasında yer alan CHP’li Sezgin Tanrıkulu da itirazının sürdüğünü söyledi. Tanrıkulu, “Ben TBMM’nin açılışına da tezkere oylamasına da katılmayacağım. Savaşa karşıyım, o nedenle Meclis’te olmak yerine İstanbul’da Cumartesi Anneleri’nin yanında olmayı tercih ediyorum, daha doğru buluyorum” dedi.

Kaynak: Birgun.net