Soma katliamının 9. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Evrensel'in haberine göre, Manisa’da 13 Mayıs 2014 te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının 9. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşma öncesinde aileler, ölen yakınlarının isimlerinin yazılı olduğu pankartı açarak basın açıklaması yaptı.
Aileler adına konuşan İsmail Çolak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme getirilen Soma madenci katliamının Fethullahçıların bir sabotajı olduğu iddialarına tepki göstererek, "Bizler tanığıyız. Soma'da yaşanan katliamdır. Bu katliam ne FETÖ'nün ne de başka birisinin sabotaji değildir. Soma katliamı sermaye, siyaset, sarı sendika üçlüsünun sorumlu olduğu bir işçi katliamıdır" dedi.

Çolak, ulusal ve uluslararası düzenlemelerin zorunlu kıldığı denetlemeleri yapmayan yaptırmayan, katliamdan kısa süre önce Eynez Maden Ocağı'nı "en güvenli maden" ilan eden, enerji politikaları ile emek sömürüsünü var eden "siyaset" ve siyasetçilerin Soma katliamından sorumlu olduğunu vurguladı.
Çolak, "İşçilere en alt düzeyde eğitim bile vermeden yer altına sokan, en temel iş güvenliği önlemlerini almayan, havalandırmanın sorunlu olduğunu bildiği halde binlerce işçiyi madene sokan sermaye, katliamdan sorumludur" dedi.
Çolak, işe alımlardan itibaren işveren ile hareket eden, seçimlerini işçilerin ellerine tutuşturduğu zarflar ile yapan, işçilerin şikayetlerini dinlemeyen, madenin ısındığını söyleyen işçilere 'beğenmiyorlarsa çalışmamalarını söyleyen, dayıbaşılık sistemini pekiştiren işçiler üzerinden para kazanan ama onlar için birşey yapmayan "sarı sendika"nın katliamdan sorumlu olduğunu söyledi.
Fıtrat açıklamalarının kabul görmemesi gibi sabotaj iddialarının da kamuoyu nezdinde kabul görmeyeceğini belirten Çolak, "Ailelerin talebi tek ve nettir. Göz göre göre gelen Soma katliamının tüm sorumluları bir gün yargılanacak ve hak ettikleri cezayı alacaktır" dedi.

Kaynak: Birgun.net