BİRGÜN / EMEK SERVİSİ

Zonguldak Kilimli’de, Balçınlar maden işçilerinin kömür ocağında başlattığı açlık grevi bugün 10’uncu gününde. Seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs’ta yerin altında 85 işçinin başlattığı eylem, çok sayıda işçinin rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmasının ardından 20-22 işçiyle devam ediyor. İşçi yakınları, rahatsızlanarak ocaktan çıkmak zorunda kalan işçiler ve De-Ka Madencilik işçileri ise ocağa 50 metre uzaklıkta, polis barikatı önünde bekleyişini sürdürüyor. 4 aylık ücret alacakları, kıdem tazminatı ve iş güvencesi talepleriyle direnişi sürdüren işçiler, kendilerine bir miktar yardım yapılacağını açıklayan Valiliğe tepkili.

İşçilere Ramazan yardımı

Zonguldak Valisi Ali Kaban, önceki gün yaptığı açıklamada, cemaat operasyonu kapsamında kayyum atanan maden şirketine ait kömür stokunun bir kısmının Eren Enerji adlı bir firmaya nakledildiğini, firmadan alınacak avansla işçilerin ücret alacaklarını dün itibariyle ödemeye başlayacaklarını açıklamıştı. İşçilerin hakları için yaptıkları eylemi ‘hukuk dışı işgal’ olarak niteleyen Kaban, açlık grevindeki işçilere ödeme yapılmayacağını da söylemişti.

Vali Kaban’ın bu sözleri büyük tepki çekerken, dün yapılan açıklama tansiyonu daha da yükseltti. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, De-Ka ve Balçınlar’da mağdur durumda olan 245 işçiye Ramazan ayı için biner lira yardım yapılacağı duyuruldu. Açıklamada bu yardımın, ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve hayırsever işadamları’ tarafından yapıldığı belirtildi.

‘Biz dilenci değiliz!’

BirGün’e konuşan maden işçileri, Valiliğin bu açıklamalarına sert tepki gösterdi. Rahatsızlandığı için açlık grevini bırakmak zorunda kalan ve ocağın önünde direnişi sürdüren işçilerden Ömer Kaplan, “10 gün oldu, hâlâ bizi yıldırmanın derdindeler. Bahşiş verir gibi bin, 2 bin lira para vereceklermiş! Benim kaç aylık maaşım var içeride. Biz sadaka istemiyoruz; haklarımızı istiyoruz! Haklarımızı alana kadar da buradayız. Bana Ramazan yardımı filan lazım değil; iş lazım, alacaklarım lazım!” dedi.

Mehmet Top ise bu parayı kabul etmeyeceklerini belirterek, “Kandırma operasyonu yürütüyorlar. 4 aydır maaş alamadık biz, 1750 lira para vereceklermiş, kimseyi kurtarmaz bu para. Biz neyin derdindeyiz, onlar neyin derdinde! Biz dilenci değiliz! Yardım mardım istemiyoruz, alacağımızı istiyoruz” diye konuştu. Valiliğin açlık grevindeki işçilere ödeme yapılmayacağı şeklindeki açıklamasına da tepki gösteren Top, “Bu saatten sonra bizi kimse bölemez” ifadelerini kullandı.

Barikat açıldı

Ocakta açlık grevinde olan işçiler, dün hem CHP’li milletvekillerinin ocağa inmesine izin verilmemesine tepki olarak hem de polis saldırısı ihtimali üzerine ocağın ağzında kontrollü göçük oluşturmuş, kendilerini tümüyle ocağa kapatmıştı. İşçilerin verdiği bilgilere göre, bu barikat kaldırıldı. Emniyet yetkililerinin işçileri eylemi bırakmaya ikna etmek için, yalnızca kendi seçtikleri gazetecilerle birlikte ocağa indiği öğrenildi.

’Su bile veremiyoruz’

Yerin altında açlık grevini sürdüren işçilere şekerli su verilmesinin bile engellendiği iddia edildi. Valilik iddiayı yalanlarken, işçi yakını bir kadın, oğlunun içeride olduğunu ve emniyet yetkililerinin ocağa su bile sokturmadığını söyledi. Yaşlı kadın, “Biz çocuklarımıza su vermek istiyoruz, emniyet içeriye hiçbir şey sokmuyor. Bir de çocuklarımıza 1750 lira teklif ediyorlar!” diyerek tepkisini dile getirdi.

Türk-İş, Başbakan’ı bekliyormuş

Başbakan Binali Yıldırım, Zonguldak’ta direnişlerini sürdüren maden işçileri için Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı aradı. Atalay, ’ya yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım’ın telefon etmesi üzerine işçilerin eylem yaptığı madene temsilci gönderdiklerini ifade etti.

Kaynak: Birgun.net