Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması, güvencesiz ve esnek çalışma modelini kapsayan yasa tasarısı, sendika ve işçilerin karşı çıkmasına rağmen bu sabah AKP’nin oylarıyla Meclis’te kabul edildi.

Özel istihdam bürolarıyla işçi kiralama hakkı, şirketlerin asgari ücret üzerinden işçi istihdam edip, bu istihdam ettikleri işçileri başka işverenlere kiralaması mümkün hale geliyor. İşçilerin sendika ve tazminat hakkını elinden alarak güvencesizlik yaratan bu düzenlemeyle artık patronlar bürolardan günlük işçi kiralayabilecek ve işçiye hiçbir güvence sağlamayacak.

Sendika.org'un haberine göre, yasa ile işyerindeki başka işçilerin hamilelik, askerlik, yıllık izin ve hastalık hallerinde bu hallerin devamı süresince, mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde ise süre sınırı olmaksızın kiralık işçilik uygulaması yapılabilecek.

Yasa, 2009 yılında Meclis’ten geçmiş, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sendika temsilcileriyle görüştükten sonra “işçilerin emeğinin istismarına ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, olumsuz uygulamalara ve çalışma barışının bozulmasına yol açabileceği” gerekçesiyle yasayı veto etmişti.

Kaynak: Birgun.net