Kıdem tazminatı hakkının gaspını getirecek düzenleme, hükümetin de patronların da gündeminden düşmüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı fonunun oluşturulmasıyla ilgili henüz daha taraflarla görüşmelere başlamadıklarını, önümüzdeki günlerde başlayacaklarını söyledi. Sendikalar ise 'Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz, geri adım atmayız' diyor.

Müezzinoğlu, Bakanlıkta dün düzenlediği basın toplantısında, kıdem tazminatıyla ilgili bir soru üzerine, şunları kaydetti: “65. Hükümet’in bu anlamda adil, hakkaniyetli, sürdürülebilir ve tarafların da büyük oranda kabul ettiği bir kıdem tazminatı fonunun oluşturulmasıyla ilgili henüz daha taraftarla görüşmelere başlamadık. Önümüzdeki günlerde taraflarla, paydaşlarımızla görüşmelere başlayacağız.”

‘Çerçeveyi oluşturabilmiş değiliz’

Konuya ilişkin temel bakışlarının işçinin alınterinin, hakkının korunması olduğunu iddia eden Müezzinoğlu, “Bunu başarabilecek ve onların temsilcilerinin de ‘Tamam bu sistem hem işçinin hakkını korur, hem sistem sürdürülebilir, hem iş hayatını olumsuz etkilemez’ diyebileceği bir yapı… Paydaşların vicdanının, adaletin ve sürdürülebilirliğin olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz” dedi.

İşçiler de memnun değilmiş!

Kıdem tazminatı konusunda en mağdur kesimin işçiler olduğunu iddia eden Müezzinoğlu, “SGK’ya gelen bildirimlere baktığımızda, ‘kıdem tazminatından istifade etmiş olan oranı ile edememiş oranı’ arasında çalışanlar adına esasında bir kaybın olduğunu da görüyoruz” diye konuştu.

Bakanlık birkaç gün önce de, kıdem tazminatına ilişkin yapılmak istenen düzenlemeyle ilgili ‘işçiler dünden razı’ algısı oluşturabilmek amacıyla 1600 işçi ve 1000 işverenlerle yaptığı anketin sonuçlarını medyaya servis etmişti. Söz konusu araştırmada, işçilerin yüzde 66,5’inin kendi isteğiyle işten ayrıldığında, yüzde 35,7’sinin ise işten atıldığında kıdem tazminatı alamadığı ifade edildi. Tazminatını eksik alanların ya da hiç alamayanların yüzde 96,3’ünün işverene dava açmadığına işaret edilen araştırmada, “işçilerin yüzde 70,6’sının, işverenlerin ise yüzde 62,8’inin kıdem tazminatında yeni düzenleme yapılmasını istediği” iddia edildi.

Hani yüzde 90'ı alamıyordu?

Kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeye karşı çıkan sendikalardan söz konusu ankete tepki geldi. DİSK Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada, “hükümetin amacı belli olan bir araştırmayla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı” belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Araştırmada, işçilerin yaklaşık yüzde 64’ünün işten çıkartıldığında, yüzde 34’ünün ise kendi isteği ile işten ayrıldığında kıdem tazminatı aldığı anlaşılıyor. Bu kıdem tazminatının yaygın olmayan bir hak olduğu konusundaki iddiaları çürütüyor. Tazminat alamama nedenleri arasında başat unsurun işçinin hukuksal yollara başvurmaması, haklarını bilmemesi olduğu anlaşılıyor. Haberlere yansıyan biçimi ile söz konusu araştırma sorularının istenilen cevabı alma amaçlı olarak yönlendirme içerdiği de görülüyor.”

Açıklamada, kıdem tazminatıyla ilgili sorunların olduğuna, ancak bu sorunun “mevcut sistemden değil, işçilerin mevcut sistem dâhilinde bu hakkı kullanmasını engelleyen düzenlemelerden” kaynaklandığına dikkat çekilerek, “Türkiye işçi sınıfı daha önce bir darbe ile budanan kıdem tazminatı hakkının, yine bir darbe ikliminde ortadan kaldırılmasına izin vermeyecektir. Kıdem tazminatı hakkı kırmızı çizgimizdir” denildi.

***

ATALAY: 30 GÜN OLMAZSA OLMAZIMIZ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Türk-İş olarak 30 gün olmazsa olmazımız. Kıdem tazminatını belirleyen yüzde 8,33’lük oran aynen korunsun. Hazine garantisi verilsin. Bu şartları yerine getirmeyi kabul ediyorlarsa, kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili yapılacak bir çalışmaya katkı sağlarız” dedi.

BirGün’e konuşan Atalay, Bakan Müezzinoğlu’nun açıklamalarını şu sözlerle değerlendirdi: “Üç yıldır Türk-İş Başkanıyım ve aynı şeyi söylüyorum: 30 gün ve yüzde 8,33… Bu ikisini muhafaza etsinler, Hazine garantisi versinler. Bu olmazsa olmazları yaparlarsa, adı fon olur, Ali olur, Veli olur, benim için problem yok. Ama işverenin niyeti 30 günün altına düşürmek. Kıdem tazminatını 30 günün altına düşürecek hiçbir çalışmanın içinde olmam.

Bana ‘Mevcut 13 milyonla ilgili bir sıkıntımız yok, biz sisteme yeni gireceklerle ilgili bir çalışma yapacağız’ diyorlar. Şimdi senin çocuğun işe girecek üç beş sene sonra, diyecek ki Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın zamanında kıdem tazminatı 30 günün altına indi. Bunu kabul etmem. İşçinin kaybı olacak hiçbir düzenlemenin içinde olmam. Ama bu şartları kabul ediyorlarsa, bir ay da çalışsam bir yıl da çalışsam paramı hemen veriyorlarsa, Hazine garantisi veriyorlarsa niye kabul etmeyeyim? Ancak niyetlerinin bu olmadığını biliyoruz.”

Kaynak: Birgun.net