HÜSEYİN ŞİMŞEK

Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde 138 taşeron işçisi, 'İnsanca yaşam için kadro' sloganıyla 11 gündür direniyor. Artvin Cerattepe'de yaşam alanında kendisini gösteren direnişin ardından Çatalağzı Termik Santrali'nin (ÇATES) karşısına kurdukları çadırlarda mücadelelerine başlayan işçiler, 11 gündür çadırlarını boş bırakmıyor. Direnişin üçüncü gününde işlerinden atılan işçiler, kadrolu şekilde yeniden işe alınana kadar direnişlerini sürdüreceklerini ifade ediyor. BirGün, direniş çadırında ÇATES işçileriyle bir araya geldi.

ADRO ALANA DEK...
Zonguldak'a 17 kilometre uzaklıkta küçük bir belde olan Çatalağzı'nın günlerdir tek gündemi ÇATES'in taşeron işçileri. Her sene, düzensiz ödenen maaşları ve zor çalışma şartları nedeniyle sıkıntılarını farklı eylemlerle dile getiren işçiler, bu sene de 19 Şubat sabahı kadro için direnişe başladı. Kadrolu işçilerin aksine düzensiz maaşlar alan ve ikinci sınıf insan muamelesi gördüklerini ifade eden işçiler, Karadeniz'in soğuk havasına karşın direnişlerini kararlılıkla sürdürüyor. Çadırdaki tek slogan ise: 'Kadroya kadar mücadeleye devam!'

'AYLARCA DİRENİRİZ'
Çadırlarda bölge esnafından ve Çatalağzı Belediyesi'nden gelen yardımlarla direnişlerini sürdüren işçilerin bir kısmı, gece saatlerinde çadırda kaldığı için hastalandı ve tedavi görmeye başladı. Mart ayının sonuna kadar soğuk hava şartlarıyla mücadele edeceklerini ifade eden işçiler, dirençlerini hiçbir koşulda kaybetmiyor ve baharı işaret ediyorlar: "Mart ayı sona erdikten sonra havalar düzelecek ve gerekirse aylarca çadırlarımızda direneceğiz."
Hangi işçi ile konuştuysak ayrı bir sıkıntıyı dile getirdi. İşçilerin sözcüsü Okan İnce, "Artık çocuklarımızın cebine harçlık koyamadığımız için duyduğumuz utancı yaşamak istemiyoruz" derken, direnen işçiler arasında bulunan Cumayanı Mahallesi Muhtarı taşeron işçisi İsmail Cinoğlu ise "Cumhurbaşkanı, Sarayına her hafta muhtarları çağırıyor. Ben de muhtarım. Beni de çağırsın ve sorunlarımızı anlatayım isterim ama böyle bir durumun mümkün olamayacağını biliyorum" diyor.


Kaynak: Birgun.net